Hoe lang duurt het voordat mijn website vindbaar is?

Hoe lang duurt het voordat mijn website vindbaar is?

Als je begint met SEO, wil je weten hoe lang het duurt voordat je website vindbaar is. Een logische vraag, want je wilt immers wel dat de tijd en energie die je erin steekt iets oplevert.

Mijn naam is Gery, ik ben inmiddels 10 jaar actief als SEO Specialist. Ik werk voor klanten in de meest uiteenlopende branches: denk aan isolatie, schuttingen, hekwerken, systemisch werk, coaching en meer. Eén van de meestgestelde vragen die ik krijg is: maar Gery, hoe lang duurt het dan voordat we vindbaar zijn.

In dit blog leg ik uit welke factoren een rol spelen en wat je kunt verwachten als het gaat om het tempo waarmee je site vindbaar wordt in Google. Je vindt ook een concrete tijdlijn.

Wat bedoel je met vindbaar zijn?

Om vindbaar te zijn, moet Google jouw website indexeren. Je moet je voorstellen dat Google één grote database is vol met websites.

Als er een nieuwe website of een nieuw blog online komt, moet Google dit blog opnemen in de index. Als een blog niet wordt opgenomen in de index, weet je zeker dat het niet vindbaar is in Google.

Je kunt heel eenvoudig checken of pagina’s op je website zijn opgenomen in de Google index.

Ga naar Google en tik in – site:jouwdomeinnaam.nl.

Voor de site van Geryaal zou dit dus zijn site:geryaal.nl. Je ziet dan precies welke pagina’s en blogs Google van jouw website geïndexeerd heeft.

Welke factoren bepalen hoe snel je website vindbaar wordt?

Hoe snel jouw website vindbaar wordt, hangt af van een aantal factoren. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Grootte van de website

In de basis geldt: hoe groter je website is, hoe beter je vindbaar wordt. Dat komt doordat Google waarde hecht aan serieuzere websites. Stel je voor dat de gemiddelde website op het internet uit 10 pagina’s bestaat. Dat betekent dat je daar geen verschil kunt maken.

Op het moment dat jouw website uit meer pagina’s bestaat en goede, kwalitatieve content heeft, zal Google je serieuzer nemen. Je kunt een betere interne linkstructuur opbouwen en bezoekers langer op je website houden. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat Google je site serieuzer neemt.

Hoe snel werkt SEO?

Crawlbudget van je website

Google bekijkt je site met een robotje, dit noemen we de Googlebot. Googlebot is een drukbezet robotje, want er zijn veel websites op het internet. Daarom heeft elke site een zogenaamd crawlbudget.

Het crawlbudget van Google is het aantal pagina’s van je website dat Google per dag kan en wil bekijken. Google heeft beperkte tijd en middelen om alle websites op het internet te doorzoeken, dus het verdeelt deze tijd over alle websites.

Een beginnende website heeft vaak een klein crawlbudget; Googlebot komt nog niet zo vaak kijken. Hoe groter en serieuzer je website wordt, hoe vaker Googlebot even langs komt. Als de site groter wordt, is het wel belangrijk dat de structuur duidelijk is, zodat je voorkomt dat Googlebot verdwaalt.

Hoe hoger je crawlbudget, hoe meer Google van je site kan bekijken en indexeren.

Lees verder na dit blok

Gratis gids

🔊 10 Tips om Je Website
Hoog in Google te Krijgen

Leer stap voor stap hoe je je website vindbaar maakt met een effectieve blog- en SEO-strategie, rekening houdend met AI. Download nu deze GRATIS gids!

Kwaliteit van je content

De kwaliteit van je content heeft invloed op hoe snel je vindbaar wordt met je website. Hoe beter de content, hoe serieuzer Google je neemt.

De tijd van halfbakken content is voorbij, zeker nu AI in opkomst is.

Met slechts 5 tips voor afvallen kom je niet meer weg om indruk te maken op je bezoeker en op Google.

Goede, kwalitatieve content is in mijn ogen content die:

  • jouw visie uitdraagt,
  • de diepte ingaat en waarin jouw expertise naar voren komt,
  • aansluit op wat een bezoeker wil lezen. Dus niet wat jij denkt dat een bezoeker wil lezen, maar wat een bezoeker echt wil lezen. Vraag jezelf voor het gemak eens af: ‘Wat wil een bezoeker eigenlijk weten als hij of zij binnenkomt op dit blog?’

Snelheid waarmee je content maakt

De snelheid waarmee je blogs schrijft en content produceert, bepaalt hoe snel je website vindbaar wordt.

Een van mijn basisprincipes is:

Een blog dat niet online staat, wordt zeker niet gevonden.

Zo simpel is het.

Hoe meer blogs er online staan, hoe meer er te vinden is voor Google en je bezoekers.

En hoe hoger je tempo ligt, hoe eerder je vindbaar bent.

Dus als jij in een jaar tijd 20 blogs produceert, ben je minder vindbaar dan als je in een jaar tijd 40 blogs produceert.

Uiteraard hangt dit samen met de kwaliteit van de content.

Maar dit is wel een kernprincipe dat je kunt hanteren als het gaat om de snelheid waarmee je vindbaar wordt.

Dus als je een goed, consistent tempo kunt aanhouden met de content en de blogs die je schrijft, levert dat je simpelweg winst op.

De autoriteit die je al opgebouwd in Google

Elke website heeft een bepaalde autoriteit in Google. Als je een grote website hebt met kwalitatief goede content en veel bezoekers, dan heeft deze vaak een hogere autoriteit in Google dan een nieuwe website die vanaf nul begint.

Als je een nieuwe website hebt met een nieuwe domeinnaam, kun je ervan uitgaan dat je website langzaam op gang komt. Dit komt doordat Google eerst wil bekijken hoe serieus je nu echt bent.

Op het moment dat jij bewijst dat je serieus bent en consistent content toevoegt, zul je zien dat je site steeds sneller vindbaar wordt.

Mijn ervaring is dat grote websites bij nieuwe blogs eigenlijk direct hoog in Google verschijnen, terwijl nieuwe websites soms een maand nodig hebben om überhaupt opgemerkt te worden.

Communiceer met Google via Search Console

Het is verstandig om je website te koppelen aan Google Search Console. Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je in feite kunt communiceren met Google. Als je bijvoorbeeld een nieuw blog hebt geschreven, kun je dit indienen bij Google.

Je zegt dan eigenlijk tegen Google: “Hé, let op, ik heb een nieuw blog geschreven. Het is verstandig dat je even langskomt, zodat je dit blog kunt indexeren.”

Als je dit niet doet, kan het zijn dat een blog wel online staat op je website, maar niet is opgenomen in Google. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Als je de vindbaarheid van je site wilt versnellen, raad ik altijd aan om je blogs en content in te dienen via Search Console. Dit helpt Google om je nieuwe content snel te vinden en te indexeren.

Daarnaast kun je in Search Console ook een sitemap toevoegen. Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s op je website. Door een sitemap toe te voegen, zorg je ervoor dat Google altijd weet wat er op je site staat en of er dingen zijn toegevoegd of gewijzigd.

Technische SEO

Om snel vindbaar te worden, moet je website ook technisch goed zijn. Technisch goed betekent dat je een website hebt die in schone code geschreven is, snel is, en goed op mobiele apparaten laadt. Deze basisvoorwaarden zorgen ervoor dat je site snel en gebruiksvriendelijk is, zodat bezoekers makkelijk hun weg kunnen vinden.

Als je deze technische zaken niet op orde hebt, zul je merken dat je minder snel vindbaar bent dan wanneer je een goed functionerende site hebt.

Je kunt het vergelijken met Max Verstappen die in zijn Red Bull de baan op gaat. Als de auto goed in elkaar zit, is hij sneller dan als de auto niet goed in elkaar zit. Zo is het ook met je website.

Een paar belangrijke aspecten van technische SEO zijn:

  1. Snelle laadtijden: Als je website snel laadt, blijven bezoekers langer en waardeert Google je site hoger.
  2. Mobielvriendelijkheid: Steeds meer mensen gebruiken hun mobiel om te zoeken, dus je site moet goed werken op mobiele apparaten.
  3. Schone code: Een website met schone, duidelijke code wordt beter begrepen door zoekmachines, wat helpt bij de vindbaarheid.
  4. Veiligheid (HTTPS): Een beveiligde website wordt door Google als betrouwbaarder gezien en krijgt voorrang in de zoekresultaten.
  5. Goede navigatie: Bezoekers en zoekmachines moeten makkelijk door je site kunnen navigeren. Een duidelijke structuur helpt hierbij.

Hoe weet je of Google je website oppakt?

Op het moment dat je start met bloggen, wil je weten of wat je doet werkt. Maar waar kijk je dan naar? Wat is je graadmeter?

Vaak zijn we geneigd om te kijken naar het aantal bezoekers op je website. Alleen is dat in de eerste fase niet reëel. Het kan wel, maar daar zou niet je focus moeten liggen.

Er zijn een paar dingen die je kunt bekijken:

Het aantal vertoningen in Google Search Console

In Google Search Console kun je zien hoe vaak je website wordt vertoond in de zoekresultaten. Dit geeft een goed beeld van hoe zichtbaar je site is. Vaak zie je al dat de vertoningen beginnen te stijgen, terwijl je in bezoekersaantallen nog niets waarneemt.

Hoe snel is je website vindbaar in Google?

De posities van je blogs in Google.

Je kunt bijhouden op welke positie je blogs verschijnen voor bepaalde zoekwoorden. Dit helpt je te begrijpen hoe goed je content scoort in de zoekresultaten.

Met een zoekwoordentool als Wincher kun je in de gaten houden hoe een blog zich in Google beweegt voor een bepaald zoekwoord.

De bezoekersaantallen

Uiteraard zijn je bezoekersaantallen een belangrijke graadmeter. Na een paar maanden zul je zien dat je bezoekersaantallen stap voor stap stijgen.

Lees verder na dit blok

Gratis gids

🔊 10 Tips om Je Website
Hoog in Google te Krijgen

Leer stap voor stap hoe je je website vindbaar maakt met een effectieve blog- en SEO-strategie, rekening houdend met AI. Download nu deze GRATIS gids!

Wat kun je verwachten qua tijdlijn?

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het schetsen van een reële verwachting voor de vindbaarheid van je website. Factoren die meespelen zijn:

  • Concurrentie: Als coach heb je meer concurrentie dan als detail engineer. Dat hoeft geen probleem te zijn, want mijn ervaring is dat er altijd kansen liggen. Maar als detail engineer pak je sneller hoge posities dan als coach.
  • De snelheid waarmee je content maakt: Als je maar één blog per maand schrijft, ga je minder snel dan als je er tien per maand schrijft.
  • Beginnende website of website die al langer staat: Als je helemaal vanaf nul begint met je domeinnaam en je website duurt het vaak langer omdat Google eerst aankijkt hoe serieus je nu echt bent!

Laten we even uitgaan van het volgende:

  • Je schrijft blogs over de juiste onderwerpen
  • Je publiceert op consistente basis minimaal 4 blogs per maand

Dan kun je ongeveer dit verwachten met een volledig nieuwe website:

Maand 1 tot 3:

Dit is de lastigste fase. In deze fase helpt het niet om je direct te focussen op bezoekersaantallen. Dit is het moment waarop je alvast kunt monitoren of er beweging in je website zit.

✅ Zie je beweging in de posities van zoekwoorden in Google (houd dit bijvoorbeeld bij met Wincher).
✅ Zie je in Google Search Console of de vertoningen al beginnen te stijgen.

Focus je op:

✅ Het schrijven van goede content
✅ Het consistent toevoegen van goede content
✅ Blijf bouwen, ook al krijg je niet direct je dopamineshotje.

Maand 3 tot 6:

Ja, nu kun je resultaat gaan zien van je geleverde werk in bezoekers. Grote kans dat je met een aantal zoekwoorden al in de top drie bent beland; dit ga je ook terugzien in je bezoekersaantallen. Dit is wat je kunt verwachten.

✅ Zie je beweging in de posities van zoekwoorden in Google?
✅ Zie je in Google Search Console of de vertoningen en klikken beginnen te stijgen?
✅ Je ziet dat bepaalde blogs al bezoekers beginnen op te leveren
✅ Je ziet dat je elke dag al inschrijvers erbij krijgt op je mailinglijst en nieuwsbrief

Focus je op:

✅ Het blijven schrijven van goede content in een consistent tempo.
✅ Het analyseren van de cijfers: welke blogs scoren goed en welke niet!
✅ Blijf bouwen!

Maand 6 tot 12

Vanaf hier gaat de website voor je werken. Je krijgt nu een sneeuwbaleffect. Google gaat je site steeds serieuzer nemen, de interne linkstructuur wordt sterker en je bouwt autoriteit op. Vanaf dit punt zul je zien dat de bezoekersaantallen gaan stijgen.

Dit is wat je kunt verwachten.

✅ Je ziet dat de top-10 posities in Google serieus stijgen.
✅ Je ziet stap-voor-stap een serieuze stijging van je dagelijkse bezoekers in Google Analytics.
✅ Je ziet dat je blogs converteren naar mailinglijst inschrijvers, verkopen via je webshop of offerte aanvragen.
✅ Je merkt dat je autoriteit stijgt, doordat bezoekers je steeds weer tegenkomen in Google.
✅ Je volgers op LinkedIn, Instagram of andere kanalen stijgen stap voor stap.

Focus je op:

✅ Het blijven schrijven van goede content in een consistent tempo. Het fijne is dat je in dit stadium je tempo iets kunt verlagen, omdat de site toch al goed staat.
✅ Het analyseren van de cijfers: welke blogs scoren goed en welke niet!
✅ Eventueel het herschrijven van blogs die rond plek 10-20 in Google blijven hangen.
✅ Conversieverhogende activiteiten: blijf nadenken over hoe je bezoeker converteert naar een vervolgactie.

Hoe snel ben je vindbaar in Google?

Een aantal voorbeelden

Je ziet hier een voorbeeld van een coachpraktijk. Op deze website staan 67 goede blogs. In het begin hebben we hier zo’n 30 blogs geschreven om de site in gang te trekken.

Vervolgens zijn we overgestapt naar een maandelijks abonnement, met daarin een aantal blogs per maand. Je ziet dat de site dan ook gestaag blijft groeien.

Qua leads kun je deze periode denken aan 600 gedownloade ebooks via Google en meer dan 1000 ingevulde test. Allemaal mensen die nu op de mailinglijst staan.

Hoe snel staat site in Google

Conclusie

Ik hoop dat ik je zo een duidelijk beeld heb gegeven van hoe snel een website vindbaar wordt in Google. Weet dat je altijd kiest voor een duurzame strategie.

Content die je voor social media maakt, is met een paar dagen verdwenen. Content die je voor je website maakt, blijft voor je werken als je het goed doet. Je wordt dan een soort magneet voor je bezoekers, waardoor je automatisch klanten krijgt die bij je passen.

Lees verder na dit blok

Gratis gids

🔊 10 Tips om Je Website
Hoog in Google te Krijgen

Leer stap voor stap hoe je je website vindbaar maakt met een effectieve blog- en SEO-strategie, rekening houdend met AI. Download nu deze GRATIS gids!

Vergelijkbare berichten