Waar voldoet een goede YouTube titel aan?

Waar voldoet een goede YouTube titel aan?

De titel van een YouTube video is één van de belangrijksten aspecten waaraan jij je moet houden. De titel is namelijk, samen met de thumbnail, het visitekaartje van jouw video. Het is het eerste beeld dat de bezoeker te zien krijgt. Op basis daarvan besluit de bezoeker of ze jouw video willen kijken of dat ze verder gaan scrollen.

Waarom is een goede titel van belang?

Een goede titel is van belang voor de vindbaarheid van jouw video. Als jij een creatieve titel hebt verzonnen of een titel dat een voorproefje geeft op de video, verhoog jij de kans op meer kijkers. Hoe meer kijkers, hoe interessanter YouTube jou vindt. Je verhoogd daardoor de kans dat YouTube aanbevolen video’s bij jouw potentiële kijker voorlegt. 

Daarnaast kom je hoger in de zoekresultaten te staan. Dat is wat betreft YouTube zeker niet ongunstig omdat het na Google de grootste zoekmachine op het internet is. Het leuke daarvan is dat YouTube onderdeel is van Google. Dus YouTube video’s hebben een groot voordeel om hoog in Google te komen staan. 

Een goede YouTube titel

Een goede titel voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De juiste hoeveelheid tekens
 • Het gebruik van de juiste zoekwoorden
 • Nummers in de titel
 • Voorkom misleidende, clickbaitachtige en te sensationele titels
 • Stel een vraag in de titel

De juiste hoeveelheid tekens

Een YouTube titel heeft een maximum van 60 tekens. Je kunt wel meer tekens gebruiken, maar als je de 60 tekens passeert dan komt de titel niet meer volledig in de zoekresultaten te staan.

Waar voldoet een goede YouTube titel aan?

De juiste zoekwoorden

Onderzoek op welke zoekwoorden jij gevonden wilt worden. Gebruik deze zoekwoorden vervolgens in de beschrijving, de tags en ook in jouw YouTube titel. De zoekwoorden moeten zo ver mogelijk naar voren staan. Daarnaast doe je er goed aan de titel te beginnen waarmee meteen duidelijk wordt waar de video over gaat, om vervolgens in het kort de naam van je bedrijf of dergelijke te vermelden.

Voorbeeldje:

Handleiding voor een goede YouTube thumbnail – Geryaal

Nummers in je titel

Het gebruik van nummers in de YouTube titel verhoogd het aantal klikken op jouw video. Denk bijvoorbeeld aan afleveringsnummers.

Ander voorbeeldje:

7 superhandige tips voor een goede thumbnail – Geryaal

Voorkom misleidende, clickbaitachtige en te sensationele titels

Onder misleidende en clickbaitachtige titels wordt bedoeld dat de titel en de thumbnail de content in de video niet juist weergeeft. Sensationele titels en thumbnails zijn vaak grof, aanstootgevend of weerzinwekkend. Nadeel hiervan is dat de titel de kijkers afschrikt waardoor ze niet op jouw video klikken. Daarmee verhoog je dus niet de kijkers op jouw video en vindt YouTube je per definitie minder interessant.

Je moet daarmee ook goed opletten dat je de de regels niet overtreedt (te lezen in de communityrichtlijnen). YouTube heeft de volgende kenmerken in de titel en thumbnail vastgelegd die van invloed zijn op de videoaanbevelingen:

 • Misleidend – De titel en/of thumbnail geeft verkeerde content weer
 • Walgelijk – De titel en/of thumbnail bevat weerzinwekkende of afstotende beelden
 • Obsceen – De titel en/of thumbnail impliceert seksueel suggestief of onzedelijk gedrag
 • Schreeuwerig – Jouw titel bevat allemaal HOOFDLETTERS of !!!!!! puur om dit extra te benadrukken
 • Zinloos geweld – Onnodige promotie van geweld of misbruik
 • Schokkend – Het bevat aanstootgevend of grof taalgebruik of beeldmateriaal

Gebruik vragen in de titel

Wanneer je een vragende titel als YouTube titel gebruikt, heb je kans dat je nieuwsgierigheid kweekt bij de potentiële kijker! Helemaal als het ook nog eens een vraag is waar ze tegenaan lopen.

Vergelijkbare berichten