Hoe maak ik een goede thumbnail in Canva?

Hoe maak ik een goede thumbnail in Canva?

Een goede thumbnail in je YouTube video is van belang om kijkers te trekken. Samen met de titel van de video is dat de eerste indruk die de kijker krijgt van de video. Als de eerste indruk niet goed is heb je kans dat de kijker besluit om een andere video te kijken ipv die van jouw. Dat is niet wat je wil.

Een goede thumbnail draagt dus bij aan het aantal weergaven op jouw YouTube video.

Hoe maak ik een goede thumbnail?

Er zijn heel veel online programma’s die je kunt gebruiken om een thumbnail te ontwerpen.

In onderstaand stappenplan heb ik je uitgelegd hoe je een thumbnail kunt ontwerpen in Canva.

Canva

Canva is, net als Befunky, een online programma waarin je ontwerpen kunt maken. Ontwerpen voor je Facebook Post, Instagram Post, een presentatie die je gaat geven, en nog veel meer. Zo kun je in Canva ook een YouTube thumbnail maken. Een groot voordeel van Canva hierin is dat ze al erg veel thumbnail ontwerpen voor je hebben gemaakt. Hierdoor kun je veel inspiratie opdoen en de ontwerpen gebruiken en aanpassen in jouw stijl.

Deel 1: account aanmaken

We beginnen het stappenplan met het aanmaken van een account op Canva (voor het geval je nog geen account hebt).

Stap 1 – Ga naar de website

Ga naar de website van Canva

Ga naar de website van Canva.

Stap 2 – Account

Er zijn 3 manieren om je aan te melden voor Canva

 • Door middel van je e- mailadres
 • Via Facebook
 • Via Google+

Aanmelden met e- mailadres

Als je via je e- mailadres een account wilt maken moet je op één van de opties drukken die je op de homepagina en op onderstaande afbeelding ziet. We raden je aan om op ‘Privé (thuis, familie of vrienden)’ te drukken. 

Account aanmaken in Canva

Vervolgens druk je op ‘Registreren via e-mail’

Registeren via e-mail

En kun je je gegevens invoeren om je aan te melden.

Gegevens invoeren om je aan te melden in Canva

Volg vervolgens de instructies op van Canva zoals jij ze wilt hebben.

Aanmelden via Facebook of Google+

Je kunt er ook voor kiezen om je aan te melden via Facebook of Google+. In dat geval kun je op het pijltje naar beneden drukken wat rechts naast de ‘Aanmelden’ knop zit. 

Aanmelden in Canva via Google of Facebook

Wanneer je je vervolgens aanmeld via de ingevoerde gegevens kom je automatisch terecht in de volgende pagina om te ontwerpen. Volg vervolgens de instructies op zoals jij ze wilt hebben. Wanneer je al een account hebt kun je je inloggen.       

Deel 2: ontwerpen

Je hebt je aangemeld! Nu is zaak om te gaan ontwerpen.

Stap 3 – naar hoofdpagina

Omdat Canva je allemaal vragen heeft gesteld kan ik niet helemaal beoordelen op welke pagina je zit. Daarin zijn er 2 opties. Het kan zijn dat je bent beland op één van de ontwerppagina’s. Als dat het geval is moet je op het logo van Canva drukken. Dit logo vind je aan de linkerkant van de pagina, bovenin. 

Naar de hoofdpagina van Canva

Het kan ook zijn dat je in de pagina terecht bent gekomen zoals in onderstaande afbeelding. Dit is ook de pagina waar je moet zijn. Als je in de pagina zat zoals in bovenstaande afbeelding dan kom je op de pagina terecht (zoals in onderstaande afbeelding) door op het logo van Canva te drukken. Deze is aan de linkerkant te vinden, bovenin.

Een thumbnail in Canva maken

Stap 4 – YouTube thumbnail

Canva heeft al een aantal ontwerpen vooraf gemaakt en deze gedeeld aan de ontwerper. We gaan nu opzoek naar die ontwerpen. Druk op ‘Meer…’ zoals in onderstaande afbeelding. 

Een thumbnail in Canva maken

Stap 5 – YouTube miniatuur

Scroll naar beneden totdat je bij de selectie ‘Kopteksten sociale media en e-mail’ bent. Druk in die selectie op ‘YouTube miniatuur’

Een YouTube miniatuur in Canva maken

Stap 6 – Verschillende ontwerpen

Zoals je rechts ziet is er een groot wit vlak. In dat witte vlak kun je nu zelf gaan ontwerpen zoals je het voor ogen hebt. Je kunt echter ook lay-outs van Canva gebruiken, die je vervolgens kan aanpassen. Die lay-outs zijn te vinden zoals in onderstaande afbeelding weergegeven. Je kunt de lay-out verplaatsen naar het witte vlak door op de lay-out te drukken die je wenst te hebben. 

Gebruik maken van verschillende ontwerpen in Canva

Stap 7 – Thumbnail aanpassen

Door op hetgeen te drukken wat je wilt aanpassen krijg je de mogelijkheid tot bepaalde functies. In onderstaand voorbeeld wil ik graag het blauwe vlak veranderen in de kleuren van Geryaal. Wanneer ik op het blauwe vlak druk krijg ik een taakbalk te zien waarin ik de kleur kan veranderen. Druk daar op. 

Thumbnail aanpassen in YouTube

Stap 8 – De kleur veranderen

Ik kan mij goed voorstellen dat je de kleur wilt van je bedrijf. Je hebt een kleurcode die je graag wilt invoegen. Dit kun je doen door op ‘+’ te drukken. Vervolgens kun je de kleurcode intypen.               

Kleuren veranderen in Canva

Stap 9 – Afbeelding veranderen

De tekst kun je op exact dezelfde manier in kleur veranderen zoals in bovenstaande stappen. De afbeelding kun je wijzigen door op ‘Uploads’ te drukken. Deze is te vinden aan de linkerkant in de taakbalk. 

Thumbnail aanpassen in Canva

Stap 10 – Eigen afbeelding uploaden

Druk op ‘Upload je eigen afbeeldingen’ of sleep de afbeelding naar Canva vanaf je bureaublad. 

Eigen afbeelding in Canva uploaden

Stap 11 – Afbeelding selecteren en uploaden

Zoek de afbeelding die je wilt selecteren en druk op ‘openen’ om de afbeelding in Canva te zetten. 

Afbeeldingen uploaden in Canva

 Heb daarna even geduld. In Canva duurt het gemiddeld iets langer om een foto te uploaden. Hoe groter het bestand en hoe trager het internet, des te langer het uiteraard duurt.

Een thumbnail maken in Canva voor YouTube

Stap 12 – De foto in het ontwerp zetten

Je kunt de afbeelding in het ontwerp plaatsen door hem te slepen naar het ontwerp waar je hem in wilt hebben. 

Eigen foto in je ontwerp zetten in Canva

Stap 13 – De tekst veranderen

Je kunt de tekst aanpassen door op de tekst te drukken om vervolgens de gewenste tekst te typen. Wanneer je op de tekst hebt gedrukt verschijnt er een taakbalk. In die taakbalk kun je het volgende toepassen:

 • Lettertype veranderen
 • Lettergrootte veranderen
 • De kleur van de tekst veranderen
 • De tekst vetgedrukt maken
 • De tekst cursief maken
 • De tekst centreren
 • De tekst in volledige hoofdletters zetten
 • De tekst in een opsomming zetten
 • Ruimte tussen letters creëren/regelhoogte aanpassen
 • De tekst kopiëren
 • De tekst voorwaarts of achterwaarts plaatsen
 • De tekst transpareren
 • Een link in de tekst zetten (niet van toepassing wanneer je een thumbnail maakt)
 • De tekst verwijderen

Dit is een opsomming, van links naar rechts, zoals je in de taakbalk in onderstaande afbeelding ziet. 

Tekst veranderen in je Canva ontwerp

Stap 14 – Af? Sla je thumbnail op!

Sla je thumbnail op als je klaar bent met bewerken. Druk rechtsbovenin op ‘Downloaden’.

Thumbnail opslaan

Stap 15 – Juiste bestand

Nu kun je kiezen om je afbeelding op te slaan in een PNG-JPG-, PDF (standaard)- of PDF (afdrukken)- bestand. Voor een thumbnail moet je kiezen tussen een PNG- of JPG bestand. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt kun je op ‘Downloaden’ drukken en je afbeelding opslaan. 

Juiste bestand kiezen voor je Canva ontwerp

Ook voor de naam van de thumbnail is het belangrijk deze de juiste naam te geven, zoals je dat ook doet in een afbeelding op je website.

Het effect van een goede naam van de thumbnail is minder groot dan de naam van de afbeelding die je in de website hebt geplaatst. Toch kun je met de juiste naam van de thumbnail wel hoger in Google komen wanneer mensen in Google Afbeeldingen gaan zoeken. Wees dus slim met het bedenken van de naam.


Alle functies van Canva op een rij

Aan de linkerkant van de pagina zie je een taakbalk. Ik heb even voor je uitgelegd wat deze taakbalk precies inhoudt en wat je ermee kan doen. In de linkertaak balk zijn de volgende opties:

 • Zoeken
 • Lay- outs
 • Elementen
 • Tekst
 • Achtergrond
 • Uploads
Alle functies van Canva

Zoeken

We gaan het rijtje van boven naar beneden af en beginnen bij de functie ‘Zoeken’ zoals je in onderstaande afbeelding ziet. In deze functie kun je opzoek gaan naar gratis afbeeldingen en illustraties door je zoekopdracht in het witte vlak te typen. De resultaten kun je gratis gebruiken, maar bij sommige moet er betaald worden.

Onderin de afbeelding of illustraties wordt aangegeven of je een PRO abonemment nodig hebt bij Canva, je 1 dollar moet betalen of dat je de afbeelding gratis kunt gebruiken. Wanneer de afbeelding gratis is kun je deze gebruiken voor elk doel dat je hebt, dus ook voor commerciële doeleinden.

Zoeken in Canva

Lay- outs

Onder het kopje ‘Lay-outs’ kun je, zoals eerder in het artikel beschreven, vooraf gemaakte thumbnails kiezen om ze vervolgens in je eigen stijl te bewerken.

Als je naar de hoofdpagina van Canva gaat, dit kun je doen door linksboven op het logo van Canva te drukken, zijn er naast een thumbnail nog veel meer verschillende ontwerpen die Canva al voor je heeft gemaakt en die je in je eigen stijl kunt bewerken. Hieronder een aantal verschillende lay- outs voor verschillende doeleinden:

 • Presentaties
 • Posters
 • Facebook banner
 • Facebook- post
 • Instagram- post
 • Twitter bericht
 • Pinterest- afbeelding
 • Tumblr- afbeelding
 • Bureaubladachtergrond
 • Fotocollage
 • Brochure
 • Visitekaartje
 • Et cetera, et cetera
Lay-outs in Canva

Elementen

Onder het kopje Elementen zijn er weer verschillende soorten functies onderverdeeld.

 • Gratis foto’s Wanneer je op ‘Gratis foto’s’ klikt kom je in feite op dezelfde pagina als in het kopje ‘Zoeken’ zoals hier boven eerder beschreven.
 • Rasters Onder rasters heb je meerdere vooraf ontworpen rasters die je kunt gebruiken om er foto’s in toe te voegen. Hierdoor kun je op een speelse manier je ontwerp creëren. Sleep de raster die je wilt naar het grote vlak (het vlak waar de thumbnail is ontworpen, zoals in onderstaande afbeelding).
 • Lijsten Wanneer op je ‘Lijsten’ drukt krijg je meerdere ontwerpen te zien die je kunt gebruiken in je ontwerp. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde frame uitkiezen die je om een bijgevoegde afbeelding wilt hebben.
 • Vormen Als je op ‘Vormen’ drukt kun je een vierkant, rechthoek en nog veel meer vormen in je ontwerp zetten.
 • Lijnen Onder lijnen kun je meerdere soorten lijnen toevoegen om je ontwerp op te vrolijken.
 • Illustraties en pictogrammen Onder  ‘Illustraties’ en ‘Pictogrammen’ kun je relevante illustraties en pictogrammen toevoegen.
 • Diagrammen Onder  ‘Diagrammen’ zijn er meerdere diagrammen ontworpen voor je ontwerp.
Elementen in Canva

Tekst

Onder het kopje ‘Tekst’ kun je verschillende soorten tekst toevoegen. Wanneer je de tekst in je thumbnail verplaatst hebt en je hem wilt bewerken komt er bovenin een taakbalk vrij met meerdere functies (zoals in stap 13 beschreven). 

Teksten veranderen in Canva

Achtergrond

In het kopje ‘Achtergrond’ kun je de achtergrond kleur wijzigen. Dit is van belang als je ervoor kiest als je geen, of niet volledig, een afbeelding in je thumbnail wilt hebben. 

Achtergronden in Canva

Uploads

Onder ‘Uploads’ kun je afbeeldingen uploaden die je in je thumbnail wilt hebben. Dit wordt uitgelegd vanaf stap 9. 

Uploads in Canva

Upload je afbeelding in de YouTube video

Als je de thumbnail af hebt kun je hem uploaden in de YouTube video.

Vergelijkbare berichten