301 omleiding of redirects website

301 omleiding of redirects website

Wanneer je verhuist is het handig dat je jouw omgeving laat weten dat je een ander woonadres hebt.

Simpelweg omdat je anders misverstanden krijgt. Verjaardagskaarten belanden bij de nieuwe bewoner in de bus.

En jij denkt … waarom denkt er nu niemand aan mijn verjaardag!

Voor het verhuizen van een website gelden dezelfde uitgangspunten. Op het moment dat je een andere domeinnaam gaat gebruiken of je de URL’s in je website wijzigt dan moet je dit laten weten aan Google en aan je bezoekers.

Nu heeft het geen zin om een kaart naar Google of naar je bezoekers te sturen.

Dit kan anders. Je kunt je bezoekers namelijk naar de plek leiden waar je ze wilt hebben door een zogenaamde 301 omleiding of een redirect aan te maken in de website.

Hiermee vertel je aan Google en aan een bezoeker: ‘de URL waar je nu zit is niet de juiste URL, ik verwijs je nu automatisch door naar de juiste plek op het internet.

Vul je dit niet in en verhuis je een pagina in de site (of de hele site) dan komt je bezoeker op een pagina die niet bestaat. En dat is heel vervelend.

Belangrijk voor de ranking

Een 301 redirect is belangrijk voor het behouden van de domeinautoriteit van een website en voor de zoekrangschikking wanneer de URL van de website om de eén of ander reden gewijzigd wordt. Het stuurt op een eenvoudige manier bezoekers en zoekmachines door naar een andere URL. Dit gebeurd zonder dat de bezoeker een nieuwe URL moet ingeven.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente omleiding van de ene URL naar de andere. Een 301 omleiding stuurt bezoekers en zoekmachines naar een verschillende URL dan deze die ze origineel in hun browser hebben ingegeven of geselecteerd hebben.

Praktisch voorbeeldje

Jaap heeft een blog geschreven over het vangen van paashazen.

De URL van dit blog is paashaas.nl/paashazen-vangen

Op een goede dag besluit hij zijn site te verhuizen. Zijn nieuwe domeinnaam wordt www.groene-paashaas.nl.

Hiermee wordt de nieuwe URL van zijn blog groene-paashaas.nl/paashazen-vangen.

Nu is het cruciaal dat Jaap zijn bezoekers van de URL paashaas.nl/paashazen-vangen naar de URL groene-paashaas.nl/paashazen-vangen omleidt.

Waarom is dat belangrijk?

Zou Jaap zijn bezoekers niet omleiden dan gebeuren er een aantal dingen:

  • Wanneer een bezoeker in Google zoekt op paashazen vangen en hij/zij klikt op het resultaat wat naar de site van Jaap verwijst dan komt belandt hij op een 404 pagina. Dit is een pagina die aangeeft dat de URL die je zocht niet meer bestaat. Dit is erg vervelend want daar wil je jouw bezoekers niet hebben.
  • Google ziet dat bezoekers op een pagina komen die niet bestaat. Daar houdt Google niet van en op den duur zul je met die pagina dus uit de ranking verdwijnen.

Dit is erg zuur op het moment dat je met een bepaalde pagina hoog scoort in Google. Of nog erger: stel dat je met een website veel bezoekers binnenhaalt. Je verhuist de site maar vergeet de URL’s om te leiden. Dan ben je al je bezoekers kwijt.

Hoe stel je een redirect in?

Er zijn een aantal verschillende opties. Veel hangt af van het websitesysteem waarmee je werkt.

Soms kun je dit zelf instellen, soms moet je dit via je websitebouwer doen.

Via de websitebouwer

Ik werk samen met diverse websitebouwer. Wat ik doe is bij het overzetten van een website een Excel Bestand aanmaken met daarin een kolom oude URL’s en een kolom nieuwe URL’s. Wanneer alles hierin staat stuur ik dit naar de websitebouwer. Hij leest dit even en dan staan de redirects goed in de website.

301 omleiding of redirects website
Hier zie je een voorbeeldje van een Excel Bestand wat je aan kunt leveren bij je websitebouwer.

WordPress

Werk je met WordPress dan kun je een goede redirect plugin downloaden. Let erop dat je een plugin download die in de afgelopen periode nog is bijgewerkt. Kijk ook naar hoe vaak de plugin is gedownload om te waarborgen dat je een goede plugin in de site zet.

Phoenix

Zelf werk ik met het Phoenix Systeem voor mijn websites. Ook hier zit een standaard een tool in die de redirects verzorgt.

Hier zie je een voorbeeldje van een Excel Bestand wat je aan kunt leveren bij je websitebouwer.
Met een redirect plugin of module in je website kun je eenvoudig URL’s omleiden.

In zulke tools vul je simpelweg de oude URL en de nieuwe URL in.

De 301 redirects maak je aan in de nieuwe website. 

Wanneer gebruik je een 301 omleiding?

Een 301 omleiding gebruik je wanneer:

  • je een URL in je website verandert. Dit kan zijn door een pagina te verwijderen, de URL te veranderen of een pagina te verhuizen.
  • je de hele website verhuist naar een andere domeinnaam. Alle URL’s in de site wijzigen dan. Belangrijk is dat omgeleid worden.

Is er helemaal geen sprake van positieverlies?

Ik heb tot nu toe in 4-5 grote projecten websites overgezet waarbij er per website pakweg 300-500 URL’s omgeleid moesten worden. Geen van de websites heeft hinder ondervonden in de bezoekersaantallen.

Vergelijkbare berichten