Hoe vind je een goede websitebouwer?
3 min. leestijd

Hoe vind je een goede websitebouwer?

Hoe vind je een internetbureau of een websitebouwer die bij jou past? Geen website bouwer is gelijk. Ondanks dat ze allemaal dezelfde diensten bieden is de uitvoering behoorlijk uiteenlopend. Als leek is het erg lastig om het onderscheid te maken tussen al deze partijen.

In de praktijk: cowboypraktijken?

Ik zit te vaak om tafel met ondernemers die nare ervaringen hebben als het gaat om internetmarketing, zoekmachine optimalisatie en Google Adwords. Ik ken de verhalen van:

 • Websitebouwers die geen verstand hebben van ‘schone code’.
 • Websitebouwers die loze beloften doen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.
 • Websitebouwers die niet bereid zijn mee te denken wanneer jij met je handen in het haar zit.
 • Websitebouwers die voor elke halve minuut een rekening sturen
 • Websitebouwers waar je een abonnement voor zoekmachine optimalisatie afsluit en waar je nooit iets van weer hoort.
 • Websitebouwers die je adviseren Google Adwords te gebruiken zonder dat je hier concreet resultaat van ziet.
 • Websitebouwers die je adviseren nog drie websites te laten bouwen met ‘passende domeinnamen’. In je bezoekersaantallen een aanvragen verandert er echter niks.
 • Websitebouwers die een website verhuizen zonder URL’s om te leiden en belangrijke gegevens mee te nemen met positieverlies als gevolg,

Hobbyisten en professionals

Websitebouwers deel ik in op een schaal van hobbyist tot professional. De ene websitebouwer is hobbyist (ik noem ze de handige Harry’s).

Dit zijn de websitebouwers die een prima site voor het oog kunnen maken. De buurman vindt dat de site er mooi uit ziet, de buurvrouw ook. En dus kan de site online. En dan is de site klaar.

websitebouwer kiezen

Absolute professionals

Het tegenovergestelde van de hobbyist is de absolute professional die in staat is complete webapplicaties te bouwen. Die ingelezen is over de laatste voorwaarden waar een site aan dient te voldoen.

Tussen de hobbyist en de professional zit van alles. Specialisten in webwinkels, in websites, in WordPress, in Magento en ook internetbureaus die van alles kunnen.

Ik geloof niet in websitebureaus die alles -wel- kunnen. De vraag is dus: wat wil je met je site? Welk doel wil je bereiken? Dan pas komt de vraag: Welke websitebouwer past hierbij?

Een voorselectie maken

Sta je voor een nieuwe website? De meeste waardevolle informatie vind je bij relaties die zelf een goede website hebben. Ga met ze in gesprek en stel ze de volgende vragen:

 • Waarom ben je tevreden over je huidige websitebouwer?
 • Hoe gaat je websitebouwer om met eventueel meerwerk?
 • Kost een update (van bijvoorbeeld WordPress) geld?
 • Hoe ervaar jij de klantenservice van jouw websitebouwer?
 • Denkt je websitebouwer ook mee als het gaat om het succes van je website?
 • Kun je zelf dingen aanpassen in de website?
 • Kun je zelf de resultaten in Google volgen van je website?
 • Heb je ook te maken met storingen omtrent de website?
 • Hoe gaat je websitebouwer met storingen om, is dit vlot opgelost?
 • Verdien je geld met je website?
 • Komt de websitebouwer zelf met aanpassingen of moet je hier zelf naar vragen?
 • Voorbeeld: in 2015 lanceerde Google mobiele updates. Moest jij websitebouwer zelf vragen naar een mobiele upgrade of kwam de websitebouwer bij jou met deze informatie?
 • Is je websitebouwer bereid om kennis te delen zodat je door kunt groeien met de website? Welke resultaten heb je tot nu behaald met je website?

De antwoorden op deze vragen zijn een heuse schat aan informatie.

Heb je al een site?

Heb je al een website? Vraag je dan eens af:

 • Heeft de websitebouwer je al eens gebeld om te vragen hoe het met je site gaat?
 • Is de websitebouwer in staat mee te denken met jouw wensen en behoeften?
 • Kan de websitebouwer marketingtechnisch meedenken (en niet alleen maar praten over PHP, Javascript en dergelijke zaken waar je niks van snapt)

Als consument of ondernemer mag je best kritisch zijn. Laat je niet meteen overrulen door een breedsprakig technisch verhaal waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt (of waarvan je denkt: het zal wel zo zijn).

In gesprek gaan

Heb je een websitebouwer op het oog dan kun je in gesprek gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je weet wilt.

Beslis nooit impulsief tijdens het gesprek of je in zee gaat met de websitebouwer. Laat de informatie bezinken en neem een gefundeerde beslissing. Baseer je beslissing op harde feiten.

 

Heb je deze artikelen al gelezen:

Hulp bij SEO

Wil je hulp bij SEO of je website dan ben je bij Geryaal aan het juiste adres. Hier helpt Geryaal je mee:

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op!

 

Over de schrijver
Hé, ik ben Gery. Inmiddels ben ik vijf jaar aan de slag als SEO specialist. Ik heb inmiddels honderden teksten geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Al mijn SEO kennis deel ik met je in mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail gerust even naar info@geryaal.nl
Marian
Door

Marian

op 03 Aug 2016

Een website bouwer vinden die bij mij past en die ook mee kan denken, is lastig. Voor mij is belangrijk dat de website bouwer mee kan denken met mijn marketing en op de hoogte is van de laatste veel gebruikte technieken, die ook voor mij eenvoudig te gebruiken zijn. Wat ik een goed advies vind, is te kijken naar welke website goed loopt en geld oplevert en aan die persoon vragen wie dit heeft gemaakt. Dank!

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 03 Aug 2016

Ik heb mijn website zelf gebouwd. Hij is nog niet helemaal naar mijn zin, maar ik kan er aan knutselen wanneer ik wil en wat ik wil. Ik kijk wel naar de opbouw van andere websites om inspiratie op te doen voor mijn website. Waarom doe ik het zelf? Omdat ik momenteel echt niet het geld heb om een website te laten bouwen.

Sarah
Door

Sarah

op 03 Aug 2016

Interessant artikel! Het is is inderdaad erg moeilijk om door de bomen het bos nog te zien, tegenwoordig. Zoals hierboven gezegd door Mariëlle, bouw ik ook zelf mijn website, en ook voor dezelfde reden als haar. Ik ben er wel van overtuigd dat een website bouwer me nog veel meer zou kunnen leren, en mijn website nog veel beter zou kunnen maken, maar dat is dan iets voor de toekomst. Warme groetjes, Sarah

Marije Hoogland
Door

Marije Hoogland

op 03 Aug 2016

Wat een duidelijke vragen die ik mezelf kan stellen op het moment dat ik naar een websitebouwer op zoek ga. Hoe zit het met bekenden die professioneel websitebouwer zijn? Krijgen die automatisch een streepje voor? Of denk jij dat je dat beter niet kan doen? Ik heb mijn site zelf gebouwd, begon als 'gewoon' blog, maar nu ik mijn bedrijf gestart ben, komt de vraag wel steeds meer bij me op: moet ik een professional inschakelen?

Gery
Door

Gery

op 05 Oct 2017

Hoi Marije, ik denk niet dat bekenden automatisch een streepje voor krijgen. Ik zou echt kijken naar professionaliteit. Ik kom (vind ik te vaak) tegen dat iemand een website bij een 'bekende' laat maken die niet capabel is waardoor er lastige situaties ontstaan. Je wilt de ander namelijk niet afvallen maar je zit wel met een website waar je niet geheel tevreden mee bent.

natascha
Door

natascha

op 03 Aug 2016

Erg goede vragen, die inderdaad gesteld moeten worden, helaas veel slechte ervaringen achter de rug. Helaas is het net als een verliefdheid in het begin heeft iedereen mooie beloftes, maar uit de samenwerking moet maar weer blijken of dit ook werkelijk word uitgevoerd. Wat ik zelf erg belangrijk vind is dat je snel antwoord krijgt en problemen direct worden opgepakt.

Bianca van Dalen
Door

Bianca van Dalen

op 03 Aug 2016

Ik ben een zelfbouwer. Maar ik heb wel ervaring met een site die door een ander gebouwd is, wat dat betreft kan het serviceniveau heel veel verschil maken, als het gaat om keus voor de bouwer.

marina
Door

marina

op 03 Aug 2016

Ik heb meteen een vraag: zijn (eigenwijze) klanten die zelf hun website bouwen en onderhouden ook welkom voor specifieke vragen en oplossingen die je (tegen betaling natuurlijk!) dan levert?

margo
Door

margo

op 03 Aug 2016

Sluit me graag aan bij de vraag van Marianne. Ik bouw liever zelf dan dat ik laat bouwen. Niet alles lukt wat ik zou willen...

katinka
Door

katinka

op 03 Aug 2016

Ik hou van websitebouwers die ook informatie en kennis delen zodat je later met al wat gerealiseerd werd ook zelf verder aan de slag kan! Leuk dat je zoveel tips geeft waar we op kunnen letten bij een websitebouwer.

Marieta
Door

Marieta

op 03 Aug 2016

Wat een tips! Dank je wel Gery. Ik heb mijn website gecombineerd met webshop en daarvoor mijnwebwinkel.nl gekozen. Ben ik heel tevreden over. Misschien een idee voor jou? Zij werken samen met websitebouwers die de site van mijnwebwinkel.nl kunnen aanpassen voor klanten. Groetjes, Marieta

Pauline Böckling
Door

Pauline Böckling

op 03 Aug 2016

Veel webbouwers zijn óf creatief óf kennen de technische greepjes, als je geluk hebt allebei. En dan ook nog eentje die marketingtechnisch inzicht heeft, dat is wellicht het belangrijkste! Goed artikel voor iedereen die een website nodig heeft.

Mirjam Blanken
Door

Mirjam Blanken

op 03 Aug 2016

Fijn artikel! Ik zie het op social media zo vaak voorbij komen: goedkoop en snel een website laten bouwen en vervolgens duurder uit zijn en niet tevreden. Goed dat je de professionele kant van websites bouwen toelicht!

Valeria Cabi
Door

Valeria Cabi

op 03 Aug 2016

Duidelijk en informatief geschreven. Veel mensen gaan inderdaad af op meningen en adviezen van anderen en vergeten te bedenken wat ze zelf echt willen.

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 03 Aug 2016

Een websitebouwer moet bij de grootte van je bedrijf passen. Ik had eerder een bouwer die alles wat ik vroeg geneuzel vond. Nu heb ik iemand die precies bij me aansluit, een reële prijs vraagt en altijd meteen reageert als ik wat vraag. Dat is ook heel belangrijk voor een fijne samenwerking.

Sandra Jacobs
Door

Sandra Jacobs

op 03 Aug 2016

Helder verhaal! Heb mijn site gebouwd en ga nu upgraden met een bouwer. Heel gericht.

Daniëlle
Door

Daniëlle

op 03 Aug 2016

Interessant om te lezen! Loop er zelf ook nog tegenaan dat er niet goed meegedacht word, geeft behoorlijk wat stress. Dank voor je tips en adviezen! Liefs Daniëlle

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 03 Aug 2016

Bedankt voor de tips! Ik heb nu al zo vaak mijn vingers verbrand aan een websitebouwer. Deze tips zijn dus geweldig welkom :) Bedankt!

Barbera
Door

Barbera

op 03 Aug 2016

Goed Artikel. Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig iemand die je website kan bouwen en de ene is belachelijk goedkoop en de andere rete duur. Wat is nou het verschil, hoe kies je de juiste? Goede vragen die niet altijd zo makkelijk te beantwoorden zijn. Jouw artikel helpt.

Aniek Wendt
Door

Aniek Wendt

op 03 Aug 2016

Ik ken Gery! En ze heeft mij super goed geholpen met mijn website. Ik heb een workshop gevolgd bij haar en mijn ogen zijn geopend. Er zijn zoveel dingen die je niet weet! Gery weet heel gemakkelijk uit te leggen hoe iets werkt en wat het effect er van is. Een absolute topper en een aanrader voor iedereen.

Pamela
Door

Pamela

op 03 Aug 2016

Ik doe het nu ook zelf in combi met een websitebouwer. Die heeft veel meer knowhow en heeft soms dingen voor elkaar die mij teveel tijd en energie kosten. Dus een beetje van mezelf en een beetje van maggie :-)

huberts Slaapcomfort
Door

huberts Slaapcomfort

op 03 Aug 2016

Het blijft lastig. En het is nooit goed, want voor je het weet is het alweer achterhaald. Maar even snel het E-book downloaden .....

Isabelle D'hondt
Door

Isabelle D'hondt

op 03 Aug 2016

Interessant e-book.

Marina Morks
Door

Marina Morks

op 03 Aug 2016

Helder verhaal en zo herkenbaar! Hoe vaak ik niet in de knoop heb gezeten met webbouwers...

Katja Bloem
Door

Katja Bloem

op 03 Aug 2016

Ik noem mezelf maar een halve Harry dan. Natuurlijk kan er heel veel beter, maar al die lui die zeggen er iets van te weten-aanpassen kost maanden. Nee zo kan ik niet ondernemen. Moet het ook zelf snel aankunnen passen- heb een creatief bedrijf waar het aanbod ook telkens wisselt

suzanne
Door

suzanne

op 04 Aug 2016

Goed artikel met vragen die aanzetten tot nadenken. Gelukkig kom ik tot de constatering dat ik tevreden ben met mijn websitebouwer en de mogelijkheden tot beheer die ik zelf kan doen.

Sara
Door

Sara

op 04 Aug 2016

zet aan tot nadenken!

Tony Rekelhoff
Door

Tony Rekelhoff

op 04 Aug 2016

Goed blog met goede vragen neem ik mee voor wijzingingen in mijn site. Dank en gr. Tony Rekelhoff

Lindsey
Door

Lindsey

op 04 Aug 2016

Dank je wel voor de tips! Zal ik meenemen naar de toekomst.

Wies
Door

Wies

op 04 Aug 2016

Na een ervaring met een websitebouwer, ben ik nu zelf aan de slag gegaan. Dit kost me wel tijd, maar ik kan de website helemaal naar mijn eigen hand zetten.

Sabrina
Door

Sabrina

op 04 Aug 2016

Dit artikel heeft me aan het denken gezet ( en ook wat ervaringen uit het verleden boven tafel gehaald). Fijn dat je door middel van vragen duidelijk maakt waar we op moeten letten.

Annemieke
Door

Annemieke

op 04 Aug 2016

Helder! Bedankt voor de tips Gery! Goede vragen om mee te nemen als je voor de beslissing staat een websitebouwer in de arm te nemen.

Carlijn
Door

Carlijn

op 04 Aug 2016

Wat een fijne blog, hier ben ik zelf inderdaad regelmatig tegen aangelopen en het is lastig om een websitebouwer te vinden die goed bij je wensen past! Bedankt voor het delen

debbie
Door

debbie

op 04 Aug 2016

Superduidelijk omschreven, het is een moeilijke zoektocht om de juiste te vinden. Dit heb je heel duidelijk kunnen stellen.

Judith
Door

Judith

op 04 Aug 2016

Bedankt voor de heldere tips, hier kan ik zeker wat mee!. Ik heb je toegevoegd aan mijn favorieten :-)

Sjira
Door

Sjira

op 04 Aug 2016

Ik bouw zelf mijn websites. Wel een goed artikel voor mensen die het laten doen!

Brigitte Hendrickx
Door

Brigitte Hendrickx

op 08 Aug 2016

Dank je wel voor deze wijze raad!

Lizzie
Door

Lizzie

op 09 Aug 2016

Dankjewel! Hier kan ik wel wat mee! Heb ook zelf mijn website gebouwd, maar in de toekomst wil ik heel graag dat iemand van het voor mij doet, maar ik zou niet weten hoe dat aan te pakken. Ik ga deze bewaren!

Reactie plaatsen