Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

YouTube is na Google de grootste zoekmachine op het internet. Het meest bijzondere hieraan is dat YouTube een dochteronderneming is van Google.

Kortom, Google heeft de 2 grootste zoekmachines op het internet in zijn macht. Voor jouw YouTube video komt dit ten goede. Bij een goed geoptimaliseerde YouTube video scoor je goed in YouTube en heb je kans dat je goed ook goed scoort in Google. 

Video’s

Video’s zijn op het internet tegenwoordig niet meer weg te denken. Als je nog twijfelt om met video’s te werken adviseer ik je om vandaag nog de eerste video op te nemen. Waarom?

  • Je neemt de kijker mee. Bij beeld en geluid neemt de bezoeker veel meer op dan alleen bij geluid of alleen bij beeld.
  • Je kunt jouw product of dienst laten leven.
  • Video’s zijn de toekomst. Ze voorspellen dat het internet straks voor 80% uit video’s bestaat.
  • Een video is erg persoonlijk. Bij een persoonlijke video heb je veel interactie met de kijker.
  • Video’s zijn makkelijk te delen op welke website of social media platform dan ook.
  • En misschien nog wel het belangrijkste: je wordt beter vindbaar!

De eerste keren voor de camera staan zal onwennig aanvoelen. Maar ik weet zeker dat je hier de vruchten van gaat afwerpen. Hoe meer video’s je gaat opnemen, hoe makkelijk je gaat worden voor de camera.

Maar hoe word ik beter vindbaar?

Ik snap dat jij je afvraagt hoe je door middel van een video beter vindbaar kunt worden. Het optimaliseren van een video lijkt veel werk, maar in de praktijk valt het mee. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt zul je merken dat het optimaliseren automatisch gaat.

Ik heb in onderstaand stappenplan uitgelegd hoe je een video van A tot Z kunt optimaliseren. Met deze optimalisatie ga je het maximale uit je video halen. Als je het maximale uit elke video kunt halen rest er slechts nog 1 ding: zoveel mogelijk video’s uploaden! 😉 

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Stap 1 | Wat voor soort video wil je maken?

Er zijn tal van soorten categorieën die je kunt gebruiken voor het maken van een video.

  • Een dankjewel-video
  • Vlog
  • Interviews
  • Rondleiding door je bedrijf. Hierin maakt het niet uit in welke branche je werkt. Met een rondleiding door het bedrijf of door je werkzaamheden geef je een kijkje achter de schermen.
  • Q&A (questions and answers). Kortom, het antwoorden van vragen die je bezoekers/kijkers hebben gesteld.
  • Call-to-action
  • Je kunt je product of dienst onder de aandacht brengen
  • Informatieve- of instructie video’s
  • Introductievideo’s
  • Productreviews
  • Et cetera

Het soort video op je YouTube kanaal hangt af van het bedrijf dat je hebt. Als jij een bedrijf hebt dat zich vooral richt op eten koken, dan zijn instructievideo’s van hoe je een bepaalde maaltijd in elkaar zet erg interessant. Toch moet je breder denken dan dat.

Bij YouTube (en social media) gaat het om zijn geheel. Het gaat erom dat je interactie krijgt met je klanten/bezoekers/kijkers. Je moet een soort fanpage worden en niet een pagina die té zakelijk gericht is. YouTube is een social media platform en niet een sell media platform. Je moet social daarom combineren met sell.

Stap 2 | Opnemen en bewerken van je video

Weet je welke video je wilt maken en wat je de kijkers wilt zeggen? Dan kun je nu een video opnemen en deze bewerken.

Opnemen

Het opnemen van je video lijkt vaak moeilijker dan het is. Dure videocamera’s of microfoons zijn vaak geen eens van belang omdat een video met je smartphone al veel wonderen kan brengen.

Je kunt er echter wel voor kiezen om bijvoorbeeld een microfoon aan te schaffen die je kunt aansluiten op je telefoon. Hiermee voorkom je ruis en heb je kwalitatief goed geluid op de achtergrond. Deze microfoontjes zijn bij een klein bedrag al van erg goede kwaliteit. Ga op een locatie staan zonder te veel afleidingen.

Het gaat om jou in de video, niet om de auto’s die op de achtergrond rijden.

Bewerken van je video

Het bewerken van de video vraagt om iets meer aandacht. Video’s die slecht of slordig in elkaar zitten geven ook een slechte indruk op de kijker. Toch hoeft het bewerken van je video niet ingewikkeld te zijn. Er zijn heel veel soorten (gratis) videobewerkingsprogramma’s die je een simpele opzet kunnen geven.

Onderstaand heb ik een aantal videobewerkingsprogramma’s voor je onder elkaar gezet.

Voor de beginners

  • Windows Movie Maker
  • iMovie
  • Movavi

Deze programma’s zijn gebruiksvriendelijk en vragen om weinig studie. Het nadeel is echter dat je beperkt bent in de functies/effecten in deze programma’s. Maar als je toch een aantrekkelijke opzet in elkaar weet te zetten dan kun je ook met deze programma’s prima een video bewerken.

Programma die je binnen mum van tijd onder de knie hebt

  • Pinnacle Studio

Dit programma is een kleine investering en vraagt om een kleine studie. Het lijkt een ingewikkeld programma, maar je hebt het snel onder de knie. Pinnacle Studio heeft, in verhouding met bovenstaande programma’s, net iets meer functie’s en mogelijkheden om een professionele video in elkaar te zetten. Toch blijf ik herhalen: als je met de ”simpelere” programma’s een basis in elkaar weet te zetten, stop dan niet teveel tijd in het bestuderen van dit soort programma’s (tenzij je hier oprecht interesse in hebt).

Voor de professionals

  • Adobe Premiere Pro
  • Sony Vegas Pro
  • Final Cut Pro

Voor deze programma’s betaal je in verhouding veel meer geld, maar heb je wel een absoluut top programma! Hier valt zoveel uit te halen dat er volledige studies voor ontworpen zijn. Deze programma’s onder de knie krijgen vraagt tijd. Maar met een portie geduld kun je er vervolgens wel hele professionele video’s mee in elkaar zetten.

Videowerk uitbesteden

Heb je wel eens nagedacht aan een bedrijf dat zich richt op videoproductie? Deze vakmensen weten hoe je goede video’s moet opnemen en bewerken je video volledig naar wens. Het voordeel van een bedrijf die video produceert is dat je een stok achter de deur hebt. Gedisciplineerd video’s maken is op deze manier een stuk makkelijker. 

Video's laten filmen uitbesteden

Stap 3 | Uploaden

Nu je de video hebt opgenomen en hebt bewerkt kun je hem gaan uploaden. Bij het uploaden van de video moet je bij 1 handeling goed opletten, namelijk de bestandsnaam!

Bij zowel een afbeelding als een video kunnen de zoekmachines moeilijk achterhalen waar de afbeelding of video over gaat. Door de juiste bestandsnaam kun je zoekmachines een indicatie geven waar de video over gaat.

Voorbeeldje

Bij het opslaan van een video wordt vaak de automatische bestandsnaam gebruikt of wordt er een bestandsnaam ingetypt zonder inhoudelijke betekenis. Zo kan het zijn dat je een video over het optimaliseren van je YouTube video maakt en dat de video wordt geüpload met de naam Video_121.

Je begrijpt dat YouTube met de bestandsnaam Video_121 niet begrijpt wat de inhoudt van de video is. Zorg ervoor dat je YouTube video een gerelateerde bestandsnaam krijgt, zoals in dit geval youtube-video-optimaliseren.

Zo hoort het niet:

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Zo hoort het wel:

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Stap 4 | De juiste thumbnail

In de uploadpagina kun je een thumbnail uploaden. De thumbnail van een YouTube is de afbeelding die bij de video hoort. Het is samen met de YouTube titel het ”visitekaartje” van je video.  

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Ook de thumbnail van je video dient de juiste bestandsnaam te hebben. Dit is gunstig voor onder anderen de zoekresultaten in Google Afbeeldingen. Vanaf daar worden de potentiële kijkers naar jouw video doorverwezen. Dus net als bij de bestandsnaam van de video moet ook de thumbnail de juiste bestandsnaam hebben.

Een thumbnail met de bestandsnaam youtube plaatje 12-3-2018 geeft geen duidelijke betekenis aan je thumbnail, en dus aan jouw YouTube video. Noem de thumbnail dus bijvoorbeeld: geryaal-contact-opnemen.

Zo hoort het niet:

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Zo hoort het wel:

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Stap 5 | De juiste titel

De titel van je YouTube filmpje is samen met de thumbnail het visitekaartje van jouw video. Daarom moet je voor de kijker een aantrekkelijke video maken. Je moet echter niet vergeten dat ook YouTube rangschikt op basis van een goede YouTube titel. Het is van belang dat je de meest belangrijke zoekwoorden zo ver mogelijk voor in de zin zet.

Als jij een video hebt waarin je vermeld dat de kijker contact met je kan opnemen doe je er goed aan het woord contact zo ver mogelijk voor in de zin te zetten.

Hoe optimaliseer ik mijn YouTube video?

Zet belangrijke zoekwoorden dus ook eerder in de zin dan woorden die er minder toe doen. Woorden die er minder toe doen is bijvoorbeeld de naam van jouw bedrijf. Je doet er goed aan 2 woorden te gebruiken die jouw video het beste beschrijven. Gebruik deze 2 woorden ook in de videobeschrijving.

Stap 6 | De juiste videobeschrijving

De videobeschrijving in jouw YouTube video is vaak een onderschat aspect. Goede videobeschrijvingen werken mee aan hoge resultaten in de zoekmachine. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen voor een goede YouTube titel.

  • Beschrijf in korte krachtige woorden waar jouw video over gaat.
  • Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden goed terugkomen en dat je ze voor in de videobeschrijving zet.
  • Kies daarnaast ook 2 woorden die jouw video het beste beschrijven. Gebruik deze 2 woorden ook in de titel.
  • Vermijd irrelevante woorden in de beschrijving. Daarmee verlaag je de beleving van de kijker.
  • Gebruik hashtags. Als mensen gaan zoeken op een hashtag in YouTube dan heb je kans dat jouw video naar voren komt. Gebruik echter niet meer dan 15 hashtags

De eerste paar regels geven het beste de beschrijving van jouw video weer. Na deze kleine beschrijving over de video kun je onder anderen een beschrijving over jouw YouTube kanaal geven, de kijker linken naar één van jouw social media kanalen of naar jouw website.

Zoekwoorden meten

Een handige tool, zoals Google Trends, kan jouw populaire zoekwoorden tonen waarop jij jouw video kunt optimaliseren.

Handige tip

YouTube laat de beschrijvingen niet volledig zien. Als je de beschrijving volledig wilt zien moet je op Meer weergeven drukken. Je doet er daarom goed aan om de link van jouw website helemaal voorin de beschrijving te zetten. Op die manier krijgen kijkers het te zien, ook als ze niet op Meer weergeven drukken. Zorg er wel voor dat de link met http:// begint zodat de link klikbaar wordt.

Stap 7 | Tags

Zoals in stap 6 beschreven kun je in de videobeschrijving gebruik maken van een hashtag. Kijkers kunnen op de hashtag klikken en komen op deze manier op andere video’s terecht die allemaal gerelateerd zijn.  

Hashtags gebruiken in de beschrijving van je YouTube video

Je moet echter niet overdrijven met deze hashtags. Je doet er goed aan niet meer dan 10 á 15 tags in de beschrijving te gebruiken omdat je kans hebt dat je de richtlijnen van YouTube overtreed. Dat kan een slechte reputatie betekenen voor jouw YouTube kanaal en je loopt het risico dat YouTube jouw video(s) lager waardeert.

Waar moet ik dan tags invoeren?

Je kunt gebruik maken van de tag-veld in jouw YouTube video. Je kunt hierin erg veel tags verwerken die allemaal gerelateerd zijn aan jouw video. Als ze teveel afwijken van jouw video heb je wederom kans dat YouTube dat gaat aanpakken.  

Hashtags gebruiken in de beschrijving van je YouTube video

In bovenstaande afbeelding zie je de tag-veld in een YouTube video. Gebruik alle soorten tags die gerelateerd zijn aan jouw video. Deze tags zijn op de videopagina voor jouw kijkers niet te zien, maar YouTube neemt deze tags wel over.

Stap 8 | Ondertiteling

Het ondertitelen van jouw video betekent dat je YouTube verteld waar de video over gaat. Ondertiteling is uiteraard ook voor de kijkers met een andere taal zodat ze jouw video kunnen begrijpen, maar het dient dus ook als uitleg naar YouTube toe over jouw video. Ondertitelen kan zijn dat je het ondertiteld van de Nederlandse taal naar de Engelse taal.

Ondertiteling voor het optimaliseren kan echter ook zijn dat je ondertiteld van de Nederlandse taal naar de Nederlandse taal. Onderstaande video geeft een voorbeeld. In deze video spreek ik Nederlands en heb ik het in Nederlands ondertiteld.

Stap 9 | Reacties, likes en deelacties

YouTube houdt logischerwijs van interactie op een video. Het is positief voor jou én voor jouw YouTube video. Als jouw video veel wordt geliked, gedeeld en als er veel op wordt gereageerd dan wordt dit overgenomen door YouTube.

Het maakt niet uit hoe je het doet.. maar zorg ervoor dat kijkers jouw video gaan liken, dat ze gaan reageren en dat er geliked wordt. Dan doe je precies wat YouTube graag wil. 😉

Video wordt onderschat

Video’s maken is voor velen nog wat onwennig. Toch kan ik het je aanraden om meteen een YouTube strategie te maken en uit je comfortzone te stappen door jezelf voor de camera te zetten. Video’s zijn hip en worden met de dag belangrijker in het hedendaags internet.

Als je twijfelt over de content in jouw video kun je de geschreven content op je website gebruiken. Waarom zou je niet van alle artikelen/blogs een leuke video maken?

Vergelijkbare berichten