Video op YouTube of op Facebook plaatsen?

Video op YouTube of op Facebook plaatsen?

Google en Facebook zijn niet meer weg te denken uit het internet van tegenwoordig. Google is de grootste zoekmachine ter wereld en YouTube staat op nummer 2 gerangschikt. YouTube is echter van Google, dus heeft Google de 2 grootste zoekmachines ter wereld. Facebook daarentegen is het grootste social media platform en verslaat alle andere platformen met dikke cijfers.

Google en Facebook

Google (en dus YouTube) en Facebook concurreren met elkaar daar waar het gaat over video’s. YouTube is het grootste videoplatform en Facebook probeert YouTube daarin bij te benen. En met succes, want uit recente cijfers blijkt dat Facebook dagelijks net zoveel videoweergaven heeft als YouTube. Aan beide videoplatformen zitten voor- en nadelen, dus de vraag is op welk platform ga je jouw video’s plaatsen? Op Facebook of op YouTube?

Waarom zijn video’s interessant?

Of het nu op Facebook of YouTube staat, video’s zijn niet meer weg te denken. Het neemt langzamerhand het internet over en in feite staan we nog aan het begin. Waar je jouw video dus ook plaatst, op alle platformen doe je er goed aan. Het valt mij op dat ondernemers zich nog te weinig richten op video’s en deze vorm van marketing onderschatten. Er zijn verschillende soorten video’s die je voor je bedrijf kunt maken.

  • Je kunt je product of dienst meer bekendheid geven
  • Productreviews
  • Call-to-action
  • Bedankvideo’s
  • Instructievideo’s
  • Introductievideo’s
  • Video-testimonials
  • Werken met video-nieuwsbrieven

Met deze video’s kun je makkelijk de identiteit van je bedrijf weergeven en de mensen naar je website sturen. Daarnaast is het bij sommige onderwerpen makkelijker om je aandacht vast te houden bij een goede krachtige video, dan bij een grote lap tekst.

Video op YouTube of op Facebook plaatsen?

Google / YouTube

YouTube is in 2005 begonnen en kennen we tot op de dag van vandaag als videoplatform. Sinds de oprichting van dit medium is het in korte tijd erg hard gegaan. De bezoekers stegen in korte tijd en het werd snel het grootste videoplatform op het internet. YouTube heeft meerdere grote voordelen

  • Als jouw bezoeker zich abonneert op jouw kanaal dan krijgt hij of zij een melding op het moment dat er een nieuwe video is geüpload op je YouTube kanaal.
  • En het allerbelangrijkste voordeel: YouTube is van Google. En Google is de grootste zoekmachine ter wereld. Kortom, een goed geoptimaliseerde YouTube video levert je goede resultaten op in Google.

Enkele nadelen

Natuurlijk kent Youtube ook een aantal nadelen:

  • YouTube is afhankelijk van bewuste kijkers. De kijker moet namelijk op de play knop drukken voordat de video start, en daarmee moet de kijker dus eerst een bewuste handeling uitvoeren.
  • YouTube registreert een videoweergave pas als de kijker 30 seconden of langer de video heeft bekeken.

Het aantal weergaven verhoogt de uitstraling van de video én de waarde binnen Google. Als 1 weergave pas na 30 seconden wordt geregistreerd is het dus zaak om de eerste 30 seconden de kijker aandachtig vast te houden. 

Facebook

Facebook heeft een handig voordeel aan video’s gekoppeld. Wanneer de kijker door zijn tijdlijn aan het scrollen is, start de video automatisch. Daarnaast wordt 1 videoweergave geteld als de kijker 3 seconden of langer naar jouw video aan het kijken is. Zelfs als een kijker niet op de video drukt, en deze automatisch laat afspelen, wordt dit na 3 seconden als 1 weergave geteld.

En de nadelen

Het automatisch starten van de video heeft voor Facebook ook nadelen. De kijker wordt teveel geconfronteerd met materiaal dat ze niet interessant vinden. Dat komt door het automatisch afspelen kan leiden tot irritatie Ook de concurrentie tussen Google en Facebook is een nadeel, omdat Google de Facebook video’s niet opneemt in zoekmachines. Daarnaast worden video’s op Facebook minder lang bekeken dan op YouTube.

Waar ga ik dan de video plaatsen?

Mijn advies? Plaats de video op beide platformen, dus zowel op Facebook als op YouTube. Het is een kleine moeite je video’s op beide platformen te plaatsen. Youtube gebruik je voor een serieuze videostrategie. Facebook gebruik je om een kijker te interesseren voor wat je doet!

Vergelijkbare berichten