Wat is Youtube (definitie + toelichting)?

Youtube is een website waar je filmpjes kunt plaatsen en bekijken. YouTube is de grootste online videosite op het internet. Ieder mens op deze wereld kan video’s op YouTube uploaden, bekijken en delen. Het motto van YouTube is: Broadcoast Yourself, oftewel: laat jezelf zien.

Het principe van Youtube

Het principe van Youtube is heel simpel. Je kunt een account aanmaken op Youtube. Op dit account kun je nu video’s plaatsen. Deze kun je delen met iedereen. Je kunt ze zelfs optimaliseren zodat mensen die zoeken op Youtube en in Google jouw video’s te zien krijgen over bepaalde onderwerpen. 

Wat is Youtube (definitie + toelichting)?

Zelf video’s bekijken

Daarnaast kun je zelf video’s bekijken binnen je account. Je kunt afspeellijsten maken met video’s die je leuk en inspirerend vindt. Deze kun je dan altijd eenvoudig weer vinden in je account.

Abonneren op kanalen die je leuk vindt

Heb je mensen gevonden die je inspirerend vindt om te volgen of wekelijkse vlogs die je wilt zien dan kun je je abonneren op een kanaal. Met 1 klik op de knop blijf je op de hoogte van alle nieuwe video’s die op Youtube gezet worden. 

Wat is Youtube (definitie + toelichting)?

Voorkeuren aanpassen aan jouw wensen

Zit je vaak op Youtube dan zul je zien dat Youtube je video’s laat zien op basis van voorkeuren. Ben je groot fan van Frans Bauer dan zal Youtube je meer van Frans Bauer (of gerelateerde muziek) laten zien. Kijk je graag Ajax filmpjes dan laat Youtube je meer van Ajax zien.

Nieuwe hobby aanleren

Youtube is ook bij uitstek geschikt wanneer je een nieuwe hobby wilt leren. Denk maar eens aan tekenen, handlettering, het timmeren van een schuur of andere zaken. Over vrijwel onderwerp staan er praktische video’s tot je beschikking.

Geld verdienen met YouTube

Je hebt vast wel eens een verhaal gehoord van iemand die veel geld verdiend met Youtube. Youtube is gestart vanuit het idee dat mensen hun verhaal konden delen middels video. Maar hoe groter Youtube werd hoe interessanter het werd om er verdienmodellen op los te laten.

Gelooft het of niet: ondertussen zijn er ontelbaar veel YouTubers (een onofficieel woord) die hun brood verdienen met het maken van video’s. Sterker nog, er zijn YouTubers die zoveel geld hebben verdiend dat ze niet meer hoeven te werken.

De kracht van vloggen

Sterk in opkomst is de vlog. Dit zijn filmpjes waarin je wordt meegenomen in het dagelijks leven van iemand. Een voorbeeld van een vlogger is Enzo Knol. Met 2,1 miljoen volgers heeft hij een enorm bereik binnen Nederland. Je kunt je voorstellen dat dit aantrekkelijk is voor adverteerders. Ook heeft hij inmiddels zijn eigen webwinkel en branding opgezet.

Een ander voorbeeld is het videokanaal van Sanny zoekt geluk. Elke week plaatst ze twee video’s op Youtube en met meer dan 70.000 abonnees is haar bereik groot.  

Hoe verdien je geld met Youtube?

Om geld te verdienen met YouTube moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je hebt simpelweg views nodig. Je krijgt namelijk geld binnen via adverteerders. Hoe meer views, hoe meer er gedrukt is op jouw video. En hoe langer er naar je video wordt gekeken, hoe meer geld je genereert.
  • Daarnaast is de kans groot, helemaal als je groter bent / groter wordt, dat bedrijven je benaderen om reclame te maken. Denk aan een moment dat je in de video een Heineken biertje drinkt en dit Heineken flesje bewust aan de kijker laat zien. Het bedrijf Heineken zal je hiervoor geld betalen (indien ze je benadert hebben uiteraard).

Irritante reclames

Yes, de reclames kunnen irritant zijn wanneer je even rustig een video wilt bekijken. Om die reden heeft Youtube nu abonnementen waarmee je video’s kunt kijken zonder dat je last hebt van advertenties. Dit onder de noemer van Youtube Premium.

Youtube inzetten voor je business

Het is buitengewoon interessant om Youtube in te zetten voor je business. Let wel: Na Google is Youtube de grootste zoekmachine. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de kracht van vindbaarheid op Youtube. Je kunt Youtube video’s vindbaar maken en optimaliseren net zoals je dit op een website met SEO doet.

Moet je je voorstellen dat er elke dag duizenden mensen zijn die je video’s bekijken. Sinds Google Youtube heeft overgenomen vind je video’s ook terug in de zoekresultaten in Google. Hier zie je een voorbeeldje van een video die je te zien krijgt wanneer je in Google zoekt op hoe maak ik een omelet?

YouTube gebruiken voor je SEO

Leuke feiten over YouTube

Geryaal heeft nog een aantal leuke feiten over Youtube voor je op een rij gezet.

  • YouTube is onderdeel van Google. Op 14 november 2006 heeft Google YouTube overgenomen voor een bedrag van 1,65 miljard dollar.
  • De allereerste video ooit geüpload is van Jawed Karim. Hij is één van de oprichters van YouTube en plaatste een video dat hij in de dierentuin stond in San Diego.

Vergelijkbare berichten