Wat is een stockfoto?

Tegenwoordig worden websites gevuld met rijke content. Met rijke content wordt content bedoelt die je verrijkt met video’s, infographics, afbeeldingen, podcasts, et cetera. Bij het toevoegen van rijke content aan je artikelen kun je bijvoorbeeld denken aan een stockfoto. Door je content te verrijken verhoog je de grafische vormgeving en de uitstraling van je artikel / website / bedrijf. Bij het verrijken van content stuit je over het algemeen op afbeeldingen.

Maar waar haal je goede afbeeldingen vandaan? Je kunt moeilijk voor elk artikel met je fotocamera op pad om je content te verrijken. Of zie je het al voor je dat je als hovenier perfecte foto’s wilt hebben voor elk artikel, en dat je wekelijks in het bos staat om een foto van een boom te maken?

Nee, dat kan leuk zijn als fotografie je hobby / passie is, maar anders wordt dat een onmogelijke taak.

Google Afbeeldingen

Een veel gemaakte fout is het klakkeloos opslaan van afbeeldingen die je via Google Afbeeldingen ziet. Als je dat doet speel je met vuur, omdat je met copyright krijgt te maken. Alles wat je op Google Afbeeldingen ziet stamt van een website af en is geïndexeerd door Google. Google heeft daarin niet de verantwoordelijkheid of jij de foto mag gebruiken ja of nee. Dat zou je aan de officiële eigenaar moeten vragen, oftewel de copyright houder.

Als jij zonder toestemming afbeeldingen van Google Afbeeldingen gebruikt en de eigenaar van de desbetreffende afbeelding komt daarachter, dan heeft deze persoon het recht om daar moeilijk over te gaan doen. En geloof mij: hier zijn vele rechtszaken voor gepasseerd. Dat wil je niet.

Stockfoto’s als alternatief

Gelukkig zijn wij mensen en verzinnen we een alternatief, namelijk stockfoto’s. Stockfoto’s zijn foto’s die je mag gebruiken tegen een vergoeding. Het is een techniek waarbij de foto eigenaren, vaak ook fotograven als beroep of hobby, hun geld verdienen omdat ze hun foto’s verkopen.

Op het moment dat jij een foto koopt heb jij over het algemeen het recht om de foto te gebruiken / aan te passen zoals jij dat wilt. Check voor de zekerheid altijd of je ergens licentie voorwaarden ziet staan. Het wil voorkomen dat je een afbeelding mag gebruiken, maar dat je wel de naam van de eigenaar erbij moet vermelden. Toch zal dit bij een betaalde foto niet of nauwelijks voorkomen.

Waar vind ik deze foto’s?

Het mooie van websites die stockfoto’s verkopen is dat ze een breed assortiment foto’s hebben. En met breed bedoel ik heel erg breed. Over elk onderwerp kun je tot vrijwel in de detail foto’s vinden. Er zijn veel websites die stockfoto’s verkopen, zoals:

Net als foto’s bieden deze sites ook vaak video’s aan die je voor een betaling kunt overnemen.

Gratis foto’s

Er zijn ook sites die gratis foto’s aanbieden. Bij deze sites moet je echter alerter zijn bij de licentie voorwaarden. Er zijn sites waarbij je zonder licentie alles kunt downloaden en deze foto kunt plaatsen / aanpassen zoals jij dat wilt. Er zijn ook foto’s waarbij je de eigenaar van de foto overal moet vermelden. Deze websites hebben een kleiner assortiment foto’s, maar hebben daarentegen kwaliteit hoog in het vaandel staan:

Site’s als Pixabay en Pexels bieden naast foto’s ook gratis video’s aan.

Vergelijkbare berichten