Wat is een alt-tekst?

Een alt-tag, ofwel een alt-tekst (alternatieve tekst), is de titel van een afbeelding op je website waarin kort wordt uitgelegd wat er op de afbeelding te zien is. Een alt-tag is belangrijke informatie voor zoekmachines, omdat deze een afbeelding niet kunnen lezen.

Ook wanneer afbeeldingen niet geladen worden of voor mensen met een visuele beperking is de alt-tag een goede uitkomst. Door de alt-tekst kan er alsnog duidelijk gemaakt worden wat de afbeelding vertelt. De alt-tekst gaat dus in eerste instantie om toegankelijkheid.

Hoe gebruik je een alt-tag?

Een alt-tekst kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt met een alt-tag in feite het doel van een afbeelding verduidelijken, bijvoorbeeld bij een verkoopadvertentie. Bij verkoopadvertenties is een alt-tekst van onmisbare waarde. Maar ook de afbeeldingen die je in de blog plaatst moeten een duidelijke alt-tekst hebben. De afbeelding die je plaatst moet zo relevant mogelijk zijn met de tekst die erbij hoort.

Door de juiste alt-tekst van de afbeelding vertel je waar de afbeelding over gaat, en vertel je dus indirect ook waar de blog over gaat. De blog waar de afbeelding in geplaatst wordt. Dit is voor Google van onschatbare waarde! 😉

Waar vul ik de alt-tekst in?

Als voorbeeld in dit artikel gebruik ik WordPress als het systeem waarin we een foto gaan plaatsen. In onderstaande afbeelding zie je de plek waar je de alt-tekst kunt invoeren. Je kunt deze invoeren zodra je een afbeelding hebt geüpload. Zodra je op de afbeelding klikt verschijnt er een scherm waarin je gegevens kunt invoeren. Eén van deze gegevens zijn de alt-tag.

Wat is een alt-tekst?
Een alt-tekst is een tekst waarbij je de zoekmachine verteld waar de afbeelding over gaat.

Vergelijkbare berichten