Wat is Domain Authority (DA) of Domain Trust en SEO?
Domain Trust is het vertrouwen dat zoekmachines in jouw domein/website hebben. Domain Authority heeft te maken met de populariteit van jouw domein. Dit wordt uitgedrukt in een cijfer door de zoekmachines en het is één van de meer dan 100 criteria waarop een site wordt beoordeeld en waar de vindbaarheid van jouw website van afhangt.
Hoe werkt Domain Authority?
Domain Authority werkt op een schaal van 0 tot 100. Hierbij is 100 de hoogst mogelijke score. De Domain Authority geeft een indicatie van hoe jouw website in de zoekresultaten scoort. Heb je net een nieuwe website dan start je altijd op één. Vaak wordt DA gebruikt om verschillende websites met elkaar te vergelijken.
Moz, de grondlegger van DA
Moz is een Amerikaans bedrijf wat het systeem achter de Domain Authority heeft ontwikkeld. Aan de hand van een ‘ingewikkeld’ metrisch systeem bepalen ze het cijfer voor je Domain Trust.
Wat voor cijfer krijgt mijn website
Je kunt de Domain Authority van je website achterhalen op de website van MOZ.
Hiervoor ga je naar de Open Site Explorer van MOZ
Hier vul je de URL van jouw website in. Vervolgens krijg je een overzicht van jouw website. Let wel: je kunt zonder lidmaatschap bij MOZ hier drie keer gratis een URL invullen.
Wanneer krijg je een hoge DA?
Een website als Wikipedia heeft een hoge DA. Dit komt door de hoeveelheid content en de kwaliteit van de interne en externe links op de website.
Betrouwbare links
Betrouwbare links doen terzake. Zowel uitgaande links als inkomende links. Uitgaande links naar spamsites of Adult sites doen afbreuk aan de Domain Trust. Dat geldt ook voor inkomende links. Liever 10 betrouwbare backlinks dan 150 backlinks via sites die de kwaliteit die je te bieden hebt ernstig tekort doen.
Twee voorbeelden
Onderstaand zie je twee voorbeeldjes. Enerzijds van de site van de telegraaf. Deze site heeft een hoog DA, hoger dan mijn eigen website. Dit is logisch omdat de domeinnaam van de Telegraaf al langer bestaat en de Telegraaf een sterke website heeft met veel bezoekers.
Hoe oefen je invloed uit op de DA?
Het is moeilijk om de DA te beinvloeden. Het is niet zo dat je een bepaalde actie moet uitvoeren waardoor je Domain Authority stijgt. Wel geldt dat in het algemeen je SEO goed in elkaar moet zitten. Dat wil zeggen dat:
- je websitestructuur goed staat
- dat je je aan de SEO Regels houdt voor vindbaarheid
- juiste titels
- optimalisatie afbeeldingen middels Alt Teksten
- juiste interne linkstructuur
- juiste invoer van metadescriptions en Google Titels
- de opbouw van webteksten goed moet zijn
- de website codetechnisch goed in elkaar moet zitten.
Eerlijke informatie
Eerlijke informatie wekt vertrouwen: te verwerken bij pagina’s als ons team, wie zijn wij? Maar ook bij contactgegevens. Een erkend bedrijf heeft niks te verbergen. Een spammer wel. Wat is eerlijke informatie?
- jouw bedrijfsnaam, adresgegevens, woonplaats, telefoonnummer
- een link naar Google Plus pagina’s of jouw Linkedin profiel zodat de auteur van de website te traceren is
- KVK nummer, BTW nummer, inschrijfvoorwaarden of leveringsvoorwaarden
Wees niet slimmer dan zoekmachines
Probeer niet slimmer te zijn dan zoekmachines want dat valt in de praktijk tegen. Vermijd dus zaken als:
- informatie op de webpagina zetten in de achtergrondkleur van de website zodat de bezoeker het niet kan lezen maar de zoekmachines wel
- informatie of pagina’s proberen te verbergen (zet liever een link naar jouw sitemap op de homepage)
Bovenstaande zal afbreuk doen aan je Domain Authority.
Populariteit van jouw website
Hoe populair is jouw website? Dat zegt namelijk iets over jouw Domain Authority.
Page Authority
Naast Domain Authority heb je ook Page Authority. Simpel gezegd gaat de DA over de je complete website en de PA (Page Authority) over de afzonderlijke pagina’s.