Wat is Above The Fold?

Above the fold is het stuk content wat jij ziet zodra jij een pagina binnenkomt. Het is content wat jij als eerste ziet staan zonder dat jij naar beneden gaat scrollen. Alle content wat je ziet zodra jij naar beneden gaat scrollen valt onder below the fold.

Waar komt het begrip vandaan?

Above the fold is een oud begrip dat uit de krantenwereld vandaan komt. Een krant krijg je 1 slag gevouwen in je brievenbus. Alle content wat jij bovenaan die gevouwen krant ziet staan valt onder above the fold.

Je begrijpt wel dat het niet zo gek is dat er met geld gesmeten wordt om bovenaan in de krant te komen. In onderstaand afbeelding zie je een voorbeeld van de gevouwen krant. Alles wat jij nu in de krant ziet staan valt onder above the fold. 

Above the fold in de online wereld

Wat is Above The Fold?
Wat is Above The Fold?

Sinds de opkomst van het internet is het begrip ook doorontwikkeld naar de online wereld. Want ja, elke website heeft een above the fold. Als jij naar de homepage van mijn website gaat dan ziet het er als volgt uit:  Alles wat jij ziet op het moment dat de pagina is ingeladen valt onder above the fold.

Alles wat je ziet zodra je naar beneden gaat scrollen valt onder below the fold.  Je moet je voorstellen dat je jouw pagina net als een krant dubbelvouwt. Alles wat jij aan de voorkant ziet staan, dus aan de bovenkant van jouw website, valt onder above the fold. Alles wat daaronder staat in below the fold.

Wat moet er above the fold staan?

Er zijn vele theorieën over hoe je de above the fold moet invullen. Er wordt vaak gezegd dat de belangrijkste informatie bovenin de website moet staan. Deze theorie was een paar jaar geleden wellicht belangrijk, maar tegenwoordig is de online wereld in de maatschappij ingesleten en zijn websites erg snel.

Kortom, de bezoeker hoeft geen moeite te doen om naar beneden te scrollen. Daarom is het denk ik belangrijk om de bezoeker een prettige uitstraling en ervaring mee te geven zodra hij of zij de website binnen komt. En daar kun je het beste above the fold mee beginnen, want dat is tenslotte het eerste wat jouw bezoeker ziet.

Vergelijkbare berichten