Wat is een WordPress plugin?

WordPress levert een standaard kern van de website. Buiten die kern om kun je de website uitbreiden met een plugin. Het is een aanvulling of verbetering van de huidige functionaliteiten. Voorbeelden van plugins zijn:

  • Yoast SEO. Deze plugin ondersteunt je bij het optimaliseren van SEO.
  • Aksimet. Aksimet gaat spam in de reacties en in de blogs tegen.
  • Contact Form 7. Dit is binnen WordPress gebruikers een populaire contactformulier.
  • Plugins die een volledige webshop leveren.
  • Plugins voor het koppelen van social media
  • En ook een handige plugin: WP Super Cache. Deze website analyseert de snelheid van pagina’s op jouw website.

Open source

WordPress is een Content Management System (CMS) met een open source. Dat betekent dat elke ontwikkelaar gratis nieuwe plugins kan produceren en deze kan aanbieden bij WordPress. Dat is de reden van de vele plugins die WordPress te bieden heeft en dat is ook meteen de reden dat WordPress tot één van de grootste ter wereld behoort. Het is namelijk veel goedkoper om je aan te sluiten bij WordPress omdat WordPress beschikt over oneindig veel geproduceerde plugins. Als je deze plugins zelf moet ontwikkelen of daar een ontwikkelaar voor moet zoeken dan maak je in verhouding veel meer kosten.

Verschil tussen een widget en een plugin

Widgets verschillen van plugins. Een widget is namelijk een specifieke functie die je aan de website toevoegt en die vaak te vinden is in de sidebar van je website. Gedownloade plugins zijn verbeterde of aangevulde scripts van de standaard inbegrepen functionaliteiten.

Voorbeeldje

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een plugin binnen WordPress. Dit is de Yoast SEO plugin die je ondersteunt om SEO zo goed mogelijk te optimaliseren. 

Wat is een WordPress plugin?

Vergelijkbare berichten