Wat is cloaking?

Heb je wel eens van het begrip Black Hat SEO gehoord? Dat is een vorm van optimaliseren waarbij je illegaal invloed uitoefent op de zoekmachines, met als doel om heel hoog te scoren. Onder Black Hat SEO kun je meerdere begrippen hangen, zo ook cloaking.

Wat is cloaking?

Bij cloaking geef je aan de zoekmachine andere informatie door dan aan de bezoeker. De bezoeker ziet dus andere content staan dan wat de zoekmachine indexeert. Een bekende vorm van cloaking is bijvoorbeeld dat je de kleur van het lettertype verandert.

Ik geef je een voorbeeld: Een tijdje terug sprak ik een personal trainer. Hij had op zijn site een zwarte achtergrond. Hij had termen als personal trainer Amsterdam, personal coach Amsterdam in z’n site gezet, maar dan met zwarte letters. Voor de bezoeker niet zichtbaar, voor Google wel. Dit is niet de bedoeling van vindbaar worden met je site.

Een veelgebruikte truc is dus het plaatsen van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan jouw business, in dezelfde kleur te geven als de achtergrond van de desbetreffende pagina. Hiermee voorkom je dat jouw bezoeker overmatige zoekwoorden ziet, maar pakt Google de zoekwoorden wel op omdat deze (in eerste instantie) het verschil tussen een zwarte en een witte kleur niet kan zien.

Mag dit?

Nee. Zoals hierboven beschreven is het een vorm van Black Hat SEO. En Black Hat SEO wordt door zoekmachines keihard bestraft. Een zoekmachine houdt er sowieso niet van als je overmatig veel zoekwoorden gebruikt. Laat staan dat je ze ook nog ”manipuleert” door deze woorden wit van kleur te maken op een witte achtergrond.

Eerder was het mogelijk om zoekmachines te manipuleren met verschillende soorten cloaking. Echter blijven zoekmachines zich door ontwikkelen en weten ze dit soort praktijken er gemakkelijk tussen uit te pikken.

Vergelijkbare berichten