Hoe werkt affiliate marketing?

Hoe werkt affiliate marketing? Affiliate marketing is een bepaald verdienmodel. Bij affiliate marketing betaalt de adverteerder zijn partners een percentage van een verkoop door middel van pay-per-sale. Als je affiliate marketeer wilt worden moet je eerst partner van adverteerders worden. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Iedereen met een goed verzorgde website of een populair blog kan affiliate marketeer worden.

Een voorbeeld. Stel: je bent de eigenaar van een website waar dagelijks veel bezoekers komen. Je overweegt om affiliate marketeer te worden. Daarom sluit je je aan bij affiliate netwerken door er een account aan te maken. Het affiliate netwerk en de adverteerder bekijken je website(s) of blog(s) om te bepalen of ze hun advertenties erbij willen laten zetten. Meestal is die keuring niet zo streng.

Als je website of blog er netjes uitziet, word je vaak goedgekeurd als affiliate marketeer. Dan kun je op zoek gaan naar geschikte producten die bij jouw website passen. Wil je bijvoorbeeld energiebedrijven promoten, dan kun je een vergelijkingssite beginnen over energiebedrijven.

Welke producten moet je kiezen?

Je kiest producten die bij je content passen. Content is de inhoud van je website of blog. Bijvoorbeeld een artikel, recensie of de inhoud van een videofilmpje. De producten worden in je account van het affiliate netwerk getoond.

Gaat jouw website bijvoorbeeld over vakantiebestemmingen, dan is het logisch dat je adverteerders zoekt die vakantiereizen aanbieden. Heb je adverteerders gevonden die bij jouw website passen, dan kun je links naar producten kopiëren en in je content opnemen. Door producten te bekijken kun je ook op ideeën komen om nieuwe content te maken.

Banners of links?

Je kunt ook banners op je website plaatsen. Het maakt niet uit of je banners of links kiest, want vanaf het moment dat je de banners of links opneemt in je content ben je bezig om kopers te werven voor de adverteerder. Geïnteresseerde bezoekers kunnen dan besluiten om op de affiliate link te klikken in de artikelen die op je website of blog staan. Eigenlijk maak je dus reclame voor de adverteerder, maar je biedt ook producten aan.

Een in mijn ogen onderschat medium: YouTube. Ook YouTube is een unieke manier van marketing waarin veel winst gegenereerd kan worden.

PPS, PPV, PPC of PPL?

De meeste adverteerders betalen het liefst per verkoop. Dit wordt PPS of pay-per-sale genoemd. Er zijn ook andere constructies, zoals PPV (pay-per-view), PPC (pay-per-clik) of PPL (pay-per-lead). In veruit de meeste gevallen word je als affiliate marketeer via een netwerk uitbetaald op PPS-basis, dus pay-per-sale. Je ontvangt dan per verkoop van een product een klein percentage van de omzet.

Hoe kun je geld verdienen met affiliate marketing?

Omdat je links of banners van de adverteerder krijgt aangeboden via het affiliate netwerk, bevat elke banner of link (in jouw account) een stukje code met jouw persoonlijke accountnummer. Door je persoonlijke account gebonden code in het promotiemateriaal, kan het affiliate-netwerk registreren of klanten via jouw links producten van de adverteerder bekijken of kopen. Elke keer dat klanten via één van de links op jouw website een aankoop doet op de website van een adverteerder, krijg je over die aankoop een klein bedrag uitbetaald. Dat geldbedrag wordt een commissie genoemd. 

Hoe werkt affiliate marketing?

Hoeveel commissie krijg je?

Stel: de commissie is vastgesteld op 3% en de adverteerder verkoopt een fiets van driehonderd euro via jouw banners. Als affiliate heb je dan recht op een commissie van 3% over driehonderd euro. Je zal dan een commissie van 9,- uitbetaald krijgen.

Zo verdient een affiliate marketeer aan de verkoop van een fiets die hij zelf niet verkocht heeft. Dat is in grote lijnen hoe affiliate marketing werkt. Je ontvangt dus commissie over verkopen van adverteerders.

Krijg je altijd uitbetaald?

Sales moeten eerst worden goedgekeurd. Het komt namelijk voor dat klanten hun product weer terugsturen. Je krijgt dan ook geen commissie uitbetaald. Daarom duurt het vaak enige tijd voordat je commissies krijgt uitbetaald. De verkoper moet er zeker van zijn dat de koop definitief is en de sales moeten eerst worden goedgekeurd.

Voordelen van affiliate marketing

Een populaire website met veel bezoekers kan dagelijks verkopen genereren. Ook is het een zelfstandige manier van werken. Je kunt thuis aan affiliate marketing werken, bijvoorbeeld door het schrijven van reviews of blogs. De voordelen voor adverteerders zijn groot.

Adverteerders die zich aansluiten bij affiliate netwerken zullen meer gaan verkopen. Affiliate marketeers maken namelijk gratis reclame voor de producten van de adverteerders, want alleen bij een sale betaalt de adverteerder een commissie uit.

Nadelen affiliate netwerken

Het is op ‘no cure no pay’ basis. Als je affiliate marketeer bent en je hebt een website waar weinig bezoekers komen, dan zul je ook weinig verkopen. Alleen websites met veel bezoekers zullen regelmatig commissies over sales genereren. Meestal heb je enkele honderden bezoekers per dag op een artikel nodig voordat je iets verkoopt.

Er moet dus heel veel tijd en werk in gestoken worden om succesvol te worden als affiliate marketeer. Ook kun je als affiliate marketeer geen invloed uitoefenen op het afkeuren van leads of sales. Je bent dus afhankelijk van de beslissing van de adverteerders.

Je ziet bijvoorbeeld weleens dat bepaalde bedrijven vrijwel alle sales afkeuren, terwijl je de reden die ze aangeven niet op waarheid kunt controleren. Ook zijn er bedrijven die alleen commissies beneden een bepaald bedrag goedkeuren. Dat soort incidenten zijn erg frustrerend en het enige wat je kunt doen is geen reclame meer maken voor adverteerders die veel afkeuren.

Een ander nadeel is dat er veel competitie is. Er zijn heel veel website-eigenaren die door middel van affiliate marketing wat bij proberen te verdienen. Hoe ga je zorgen dat juist jouw links gezien worden?

Zorg voor goede inhoud

Krijg je dagelijks duizenden bezoekers op je website? Dan is het zeker interessant om links van affiliate netwerken op je website te plaatsen. Krijg je slechts tientallen bezoekers per dag, dan is de kans op sales gering en is het verstandig om eerst aan de populariteit van je website te werken.

Voordat je dus succes zult hebben als affiliate marketeer heb je een goedlopende website of populair blog nodig, voorzien van ijzersterke content. Ook is veel (goede!) content op een website een voordeel, omdat je dan veel links of banners kunt plaatsen.

Vergelijkbare berichten