Page content

Hoe kan ik een video op YouTube uploaden?

Een YouTube video levert een bijdrage aan alles wat met SEO te maken heeft. Dit is van belang wanneer jij extra bezoekers op jouw website wilt krijgen door middel van een YouTube video.

Wil je weten hoe je een YouTube video moet uploaden? Ik heb het in dit artikel haarfijn voor je uitgelegd.

Het optimaliseren van je video

Er zijn verschillende aspecten die de optimalisatie van jouw YouTube video verhogen. Hoe hoger en beter het wordt geoptimaliseerd, hoe hoger de SEO waarde.

 • De titel van jouw video is helder en duidelijk.
 • Je gebruikt de juiste trefwoorden op de juiste plaats, in zowel de videobeschrijving als de videotitel.
 • Je maakt een kwalitatief goede video. Dit zorgt voor een langere kijkduur, en daar is YouTube erg blij mee!
 • Jouw video wordt regelmatig geliked en gedeeld en er wordt regelmatig op gereageerd. Daardoor ziet YouTube dat er veel interactie is onder jouw video.
 • De kanaalbeschrijving is helder en duidelijk. YouTube wil namelijk weten waar jouw kanaal en content over gaan.
 • Je video heeft een interessante thumbnail. Door een interessante thumbnail kun je kijkers trekken.
 • De video is ondertiteld. YouTube weet door middel van ondertiteling precies waar jouw video over gaat! Een Nederlandse gesproken video moet dus ook Nederlands ondertiteld worden.

Waarom deze punten goed zijn voor de SEO waarde van jouw video heb ik in een ander artikel uitgebreid verteld.

Hoe moet ik een video uploaden?

Hoe je een video optimaliseert is leuk, maar niet de reden dat je op dit artikel bent gekomen. Je wilt namelijk weten hoe je hem moet uploaden en waar je op moet letten tijdens het uploaden.

Ik heb het je in onderstaand stappenplan uitgelegd.

Stap 1 – YouTube

Ga naar de website van YouTube, www.youtube.com.

Ga naar de website van YouTube

Stap 2 – Uploadpagina

Druk op ‘Uploaden’ rechts bovenin de pagina.

Ga naar de uploadpagina van YouTube

Stap 3 – Video selecteren

Druk op ‘Bestanden selecteren om te uploaden’ om je video te selecteren of sleep de video naar dit vak toe.

Je kunt, daar waar nu ‘Openbaar’ staat, vooraf bepalen of je de video openbaar, privé, verborgen of gepland wilt hebben. Deze gegevens zijn overigens op elk gewenst moment te veranderen. Ook als je video volledig is geüpload.

Druk op bestanden selecteren om te uploaden of sleep je video

Stap 4 – Video zoeken

Zoek de video die je wilt uploaden in de map waar je hem hebt opgeslagen.

YouTube video selecteren

Belangrijk – Optimaliseer je video

Vóór dat de video geüpload wordt moet je de bestandsnaam van de video even checken! Dit is namelijk belangrijk voor de SEO waarde van jouw video.

Bij het optimaliseren van afbeeldingen in jouw website geldt namelijk precies hetzelfde. In de link van onderstaand artikel heb ik het voor je uitgelegd.

Wanneer je de video upload onder de bestandsnaam ‘Video3221’ neemt de Google Robot dit klakkeloos over. Alleen mensen die in Google specifiek zoeken op ‘Video3221’ hebben de mazzel dat jouw video hierin naar boven zal komen.

De kans is echter klein dat mensen op ‘Video3221’ zoeken en daarnaast is de naam van de video niet gerelateerd aan het onderwerp van je video. Daarom moet je, net als bij het uploaden van je afbeeldingen, ervoor zorgen dat het een gerelateerde bestandsnaam krijgt.

Google, ofwel YouTube in deze, kan niet achterhalen wat er in de video wordt besproken. Daarom scant Google de bestandsnaam van jouw video zodat ze kunnen achterhalen waar de video over gaat.

Voorbeeldje!
Je maakt een tutorial over hoe je een cavia kunt aaien. Deze wil je op YouTube plaatsen.

Doe je er dan goed aan om de bestandsnaam van de video ‘YU334IBa8’ te noemen of om hem ‘hoe-cavia-aaien’ te noemen?

Juist. Dat dacht ik ook. 🙂

Stap 5 – Video uploaden

Nu je de video hebt gevonden, en je zeker weet dat het de juiste bestandsnaam heeft, kun je hem gaan uploaden.

Hoe moet ik een YouTube video uploaden?

Je video wordt geüpload

Je video wordt nu geüpload. Hoe langer de video, hoe langer het uploaden. In combinatie met een slechte internet verbinding kan het soms lang duren.

Tijdens het uploaden kun je beginnen met het invullen van de video gegevens, zoals:

 • De titel van de video
 • Beschrijving van de video
 • Gerelateerde tags
 • Wie kan de video zien?
 • Toevoegen aan een afspeellijst
 • Miniatuur instellen

Stap 6 – De gegevens invullen: De titel

De titel van de video wordt automatisch neergezet met de bestandsnaam waarmee jij jouw video hebt geüpload. Dit is uiteraard geen mooie titel, daarom kun je deze aanpassen.

Zorg voor een heldere, pakkende titel. Zowel de thumbnail als de titel geven het visitekaartje van de video af. Deze 2 factoren doen de bezoeker beslissen of ze jouw video willen zien, ja of nee.

Blijf in de titel bij de kern. Zorg ervoor dat de belangrijkste trefwoorden zo ver mogelijk in het begin komen te staan, omdat dit makkelijker te scannen is voor Google.

Voeg een goede titel toe aan je YouTube video

De beschrijving

In de beschrijving kun je in het kort vertellen waar de video over gaat. Daarnaast kun je jouw social media promoten, je website promoten of linken naar iets wat je in de video hebt verwerkt.

Je kunt ook standaardinstellingen instellen. Daarmee hoef je niet bij elke video’s alles opnieuw in te typen en staat er standaard een basis in je beschrijving. Dit kun je hier doen.

Beschrijving van een YouTube video

Stap 8 – De tags

In de tags vul je belangrijke zoekwoorden in die gerelateerd zijn aan de video. Als je veel zoekwoorden gebruikt die niet gerelateerd zijn aan de video heb je de kans dat YouTube besluit de video te blokkeren.

Ook het plaatsen van tags in de videobeschrijving wordt door YouTube niet gewaardeerd. Je wordt met deze extra ‘overtollige’ tags juist minder snel gevonden dan wanneer jij je netjes aan de richtlijnen houdt.

Als je gerelateerde tags netjes in de ‘tag’ vak invult, zoals in onderstaande afbeelding, dan blijf je met YouTube dikke vrienden. 😉

Tags in YouTube video

Wie kan je YouTube video zien?

Wie kan je video zien? Rechtsboven, te zien in onderstaande afbeelding, kun je instellen wie jouw video kan zien.

In stap 3 heb je vooraf al gekozen wie de video mag zien. Als je echter van gedachten bent veranderend, dan kun je het in deze pagina aanpassen.

Je kunt jouw video in de volgende status zetten:

 • Openbaar – toegankelijk voor iedereen
 • Verborgen –  niemand kan de video zien, behalve de persoon waarnaar jij de link van de video stuurt
 • Privé –  niemand kan de video zien
 • Gepland – de video gaat online op de aangegeven datum en is vanaf dan voor iedereen toegankelijk

Wie kan je YouTube video zien?

Toevoegen aan een afspeellijst

Je kunt de video toevoegen aan een afspeellijst.

Wanneer je, zoals in onderstaande afbeelding rechts te zien, op ‘+ Toevoegen aan afspeellijst’ drukt kun je de video aan een afspeellijst toevoegen.

Hierin kun je een nieuwe afspeellijst aanmaken waarna je vervolgens de video kunt toevoegen. Je kunt uiteraard ook de video toevoegen aan een afspeellijst die je al recent hebt aangemaakt.

Afspeellijsten zijn goed om gerelateerde video’s bij elkaar te brengen. Als jij af en toe een video upload waarin je tips verteld over een onderwerp kun je een afspeellijst maken waarin al die soortgelijke video’s bij elkaar komen.

YouTube video toevoegen afspeellijst

Aangepaste miniatuur

Rechtsonder kun je een aangepaste miniatuur toevoegen. Een miniatuur, of thumbnail, is belangrijk voor de video. Het is het visitekaartje en de eerste aanblik van een potentiële kijker. Wanneer je thumbnail opvalt of laat zien waar de video over gaat, heb je meer kans dat de kijker op je video gaat klikken.

Er zijn meer punten waar je op moet letten.

Zorg je ervoor dat de afbeelding die je als thumbnail wilt hebben de juiste bestandsnaam krijgt? Daarmee scant Google de naam van je thumbnail en heb je kans dat hij hoog in Google komt te staan.

Miniatuur toevoegen YouTube video

De basisinformatie staat

Goedzo! De basisinformatie staat. Je kunt nu op ‘Publiceren’ of ‘Gereed’ drukken om de wijzigingen op te slaan of de video online te zetten.

Naast deze basisinformatie zijn er nog meer gegevens die je kunt invullen!

 • Je kunt vertalingen toevoegen.
 • En de geavanceerde instellingen op orde maken.

De basisinformatie van je YouTube video

Stap 9 – Vertalingen

Je kunt een vertaling aan je video toevoegen. Ga daarvoor naar ‘Vertalingen’.

In deze functie kun je jouw beschrijving en titel vertalen. Als je een wereldwijde doelgroep hebt is deze functie aan te raden.

Als je de beschrijving in het Spaans wilt vertalen (als voorbeeld), dan krijgen alle bezoekers die YouTube in de Spaans- talige taal hebben ingesteld je beschrijving in de Spaanse taal te zien.

Alle Nederlanders krijgen dan uiteraard de beschrijving in het Nederlands te zien, omdat dit de oorspronkelijke taal is en omdat deze kijkers YouTube op de Nederlandse taal hebben ingesteld.

Een vertaling in je YouTube video

Oorspronkelijke taal selecteren

Onder ‘Oorspronkelijke taal’ kun je op ‘Taal selecteren’ drukken. Hiermee geef je de oorspronkelijke taal van je beschrijving aan.

Oorspronkelijke taal selecteren

Vertalen naar..

Onder het kopje ‘Vertalen naar het‘ kun je op ‘Selecteer een taal’ drukken om de taal te kiezen waarin je het wilt vertalen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je in de witte velden daaronder de vertaling typen.

Die vertaling krijgen de mensen te zien die de YouTube op die taal hebben ingesteld.

Vertalingen YouTube

Stap 10 – Geavanceerde instellingen

Als laatste kun je de geavanceerde instellingen wijzigen.

Klik daarvoor op ‘Geavanceerde instellingen’ zoals in onderstaande afbeelding is te zien.

Geavanceerde instellingen YouTube

Uitleg geavanceerde instellingen

Ik leg je in het kort uit wat je onder de geavanceerde instellingen kunt wijzigen. We gaan de uitleg van boven naar beneden af en beginnen in de linker kolom.

Uitleg geavanceerde instellingen

Reacties

Onder ‘Reacties’ kun je instellen of bezoekers op de video mogen reageren.

Daarnaast kun je kiezen uit:

 • Alle – daarin zijn alle reacties goedgekeurd en worden meteen geplaatst
 • Alles, behalve mogelijk ongepaste reacties – daarin worden alleen reacties verbogen met woorden die jij hebt geblokkeerd. Woorden invoeren om automatisch te blokkeren kun je hier doen
 • Goedgekeurd – daarin komen reacties pas online nadat jij ze hebt goedgekeurd

Je kunt instellen welke reacties in je video bovenaan moeten staan. Dit kunnen de meest recente of de meest populaire reacties zijn.

Reacties instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Licentie en rechteneigendom

Onder licentie en rechteneigendom kun je kiezen uit:

 • Standaard YouTube-licentie
 • Creative Commons – Naamsvermelding

De standaard YouTube-licentie is de gebruikelijke keuze. De voorwaarden van deze YouTube licentie kun je hier lezen. De standaard YouTube-licentie is een licentie waaraan je je houdt bij het plaatsen van een video. Het gaat bijvoorbeeld over het auteursrechtsbeheer in video’s.

Bij een Creative Commons licentie behoud je de rechten van je video, maar geef je anderen toestemming om je materiaal te verspreiden, te delen of te bewerken. Je kunt hier meer over Creative Commons lezen.

Licentie en rechteneigendom instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Syndicatie

Je kunt al je video’s beschikbaar stellen op alle platformen of enkel op betaalde platforms waar inkomsten uit gehaald kan worden.

 • Als je niet hebt ingesteld om inkomsten te genereren is het niet mogelijk deze instelling te wijzigen.
 • Als je een video hebt geclaimd is deze instelling niet voor jou, maar voor de eiser.
 • Als je muziek hebt geclaimd en in je video hebt gebruikt dan is deze instelling niet voor jou van toepassing, maar voor de eiser.

Syndicatie instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Ondertitelingscertificering

De functie ondertitelingscertificering is niet van toepassing op jouw video, tenzij jij beeldmateriaal in je video hebt dat is uitgezonden op de televisie in de Verenigde Staten op of na 30 september 2012.

Als jij zeker weet dat het niet in de Verenigde Staten is uitgezonden kun je hem instellen op ‘Deze content is nooit uitgezonden op de televisie in de Verenigde Staten’. Waarschijnlijk heb je een video geüpload met eigen beeldmateriaal, in dat geval is de ondertitelingscertificering niet van toepassing.

Ondertitelingscertificering instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Distributie opties

Bij de distributieopties kun je kiezen uit:

 • Insluiten toestaan
 • In de abonnementsfeed publiceren en abonnees een melding sturen

Onder ‘Insluiten toestaan’ kun je aangeven of anderen jouw video op hun eigen sites mogen plaatsen. Insluiten betekent niets meer dan dat jouw video wordt geplaatst op een site van iemand anders door een HTML code.

Onder ‘In de abonnementsfeed publiceren en abonnees een melding sturen’ zien je abonnees je video in de abonnementsfeed en krijgen ze een melding wanneer je een nieuwe video hebt geüpload.

Op de homepage van YouTube kun je aan de linkerkant, wanneer je op ‘Abonnementen’ drukt, de abonnementsfeed vinden.

Distributieopties instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Leeftijdsbeperkingen

Je kunt in de video leeftijdsbeperkingen aanzetten, daarmee voorkom je dat jonge kijkers naar jouw video kijken.

Leeftijdsbeperkingen instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Categorie

Onder ‘Categorie’ geef je de categorie van jouw video aan.

Categorie instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Videotaal

Onder videotaal kun je aangeven in welke taal jouw video wordt gesproken.

Videotaal instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Bijdragen van de community

Als je deze aanvinkt geef je toestemming dat jouw kijkers jouw titel, beschrijving en ondertiteling van de video kunnen vertalen. Hiermee kun je creëren dat je video in verschillende talen online komt te staan.

Bijdragen van community instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Opnamedatum

Niet erg belangrijk voor een bedrijfsvideo.

Maar onder ‘Opnamedatum’ kun je de datum instellen wanneer de video is gefilmd. Dit kan leuk zijn wanneer je een video uit het archief naar boven haalt en online zet.

Opnamedatum instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Videostatistieken

Hier kun je instellen of je de videostatistieken openbaar zichtbaar wilt maken in de weergavepagina.

Videostatistieken instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Contentvermelding

Deze vink je aan wanneer de video betaalde promotie, zoals betaalde productplaatsing, sponsoring of aanbevelingen bevat.

Videomakers mogen betaalde promoties opnemen in hun content. Ze moeten wel voldoen aan de voorwaarden die je hier kunt lezen.

Contentvermelding instellen in geavanceerde instellingen in YouTube

Je hebt alles ingevuld

Goedzo! Je hebt alles ingevuld wat relevant is voor jouw video.

Continue video’s blijven uploaden verhoogd de SEO waarde.

Keywords, een goede thumbnail, een kwalitatief goede video en ondertiteling zijn onder anderen belangrijk voor het waarderen van jouw video.

Neem YouTube, in welke branche dan ook, dus erg serieus. Google is de grootste zoekmachine ter wereld en YouTube staat met dikke cijfers op nummer 2. Dit is gunstig omdat YouTube ook nog eens van Google is.

Gerelateerde artikelen

  Comment Section

  0 reacties op “Hoe kan ik een video op YouTube uploaden?

  Plaats een reactie


  *