Interne links en SEO

Interne links en SEO

Interne links zijn links die verwijzen naar pagina's binnen je eigen website. Dit zijn links die in het hoofdmenu kunnen staan, in de footer van je website, maar ook in de blogs en artikelen die je plaatst. Interne links helpen je bij de vindbaarheid van je website. Eigenlijk breng je verbanden aan tussen alle verschillende pagina's die er zijn. Hierdoor kan het Google Bot je website eenvoudiger lezen. Omdat je de verbanden aangeeft tussen bepaalde pagina's maak je het voor het Google Bot makkelijker om te herkennen waar je pagina of website over gaat. Met interne links creëer je in feite een spinnenweb binnen je website. Het is een voordeel dat Google snapt hoe de structuur van je website in elkaar zit. Een ander belangrijk voordeel van interne links is de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoekers van je website. Bezoekers kunnen makkelijk van de ene naar de andere pagina op je website navigeren. Lees ook: hoe maak je een link aan in WordPress?

Voorbeeld: website Wikipedia

Misschien wel het ultieme voorbeeld van een website met een goede linkstructuur is Wikipedia. Klik je op een willekeurig artikel binnen Wikipedia dan zul je zien dat je altijd door kunt klikken naar een ander artikel via de linkjes die in het artikel staan. [caption id="attachment_201431" align="aligncenter" width="1400"]Interne linkstructuur opzetten in website Je ziet hier een screenshot van Wikipedia, een site die de interne linkstructuur uitstekend voor elkaar heeft.[/caption] Het verwerken van interne links is niet lastig om te doen. Enige voorwaarde is dat je linkt naar relevante content. Dit helpt je namelijk om Google duidelijk te maken wat de bedoeling is van je website. Het is zaak dat je beschrijvende links gebruikt op je site. Hiermee geef je de zoekmachine aan waar de link om draait. Dit helpt je ook in je vindbaarheid.

Juiste linkjes maken

Belangrijk is wel dat je de linkjes op de juiste manier in de tekst zet. Wat ik vaak zie is dat websitehouders in een artikel verwijzen naar klik hier. En dan wordt de term -klik hier- een linkje. Dit helpt je alleen wanneer je vindbaar wilt worden op de term klik hier. Maar dat wil je waarschijnlijk niet. Daarom is het belangrijk dat je een linkje maakt van de term waar het om gaat. Niet juist is: Klik hier om meer te weten te komen over appels Juist is: We vertellen je graag meer over appels [caption id="attachment_203720" align="aligncenter" width="1024"]Beschrijvende links in de website Linkjes in je website moeten beschrijvend zijn, wat wil zeggen dat je niet verwijst naar 'klik hier' of 'lees meer' maar naar het trefwoord waar je naar toelinkt.[/caption] Een handige plugin om de linkjes in je website te automatiseren is de SEO Smart Link Plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat er automatisch linkjes ontstaan op je website. Stel: je bent kapper.
  • Je schrijft een nieuw artikel over 'haar blond verven'
  • In deze plugin plaats je de term 'haar blond verven' gevolgd door het linkje naar dit artikel
  • Over de hele website wordt de term haar blond verven nu gelinkt naar dit artikel
Let er hierbij op dat je niet vaker dan één keer linkt per artikel. Anders krijg je namelijk linkspam. Vergeet, naast het gebruik van interne links, geen externe links te gebruiken in je site. Een externe link is een link van jouw site naar een andere site. Wanneer je vanuit jouw blogs of artikelen verwijst naar sites met een goede reputatie dan levert dit pluspunten op. Uiteraard geldt dit ook wanneer andere sites naar jouw site verwijzen.

Nog méér tips

Gratis SEO Checklist

Ik heb een gratis SEO Checklist voor je klaarstaan waarmee je je blogs/website van A tot Z optimaliseert. Klik op de afbeelding hieronder of voorgaande link om deze te downloaden. SEO Checklist Downloaden
thijs punt
Door

thijs punt

op 08 Oct 2019

Hoi Gery, ik heb een aantal vragen over intern linken. 1. Hoe maak je in wordpress een mooi kader om een tekstlink? 2. Wat vind jij van een rubriek meest gelezen blogs?

Reactie plaatsen