Wat is Page Authority (Ontdek jouw PA)?

De Page Authority is een cijfer waarmee wordt voorspeld hoe een specifieke pagina scoort in Google. De autoriteit van een websitepagina wordt uitgedrukt in een cijfer van 0 tot 100. Zoals je in onderstaande afbeeldingen ziet varieert de score afhankelijk van waarden als de grootte van de website, de waarde van de website en de links die verwijzen naar de site. 

Wat is Page Authority (Ontdek jouw PA)?
Wat is Page Authority (Ontdek jouw PA)?
Wat is Page Authority (Ontdek jouw PA)?

Waar word je op beoordeeld?

Een pagina wordt beoordeeld op een aantal aspecten zoals:

 • het aantal inkomende links (maar vooral de kwaliteit van inkomende links)
 • uitgaande links (en de kwaliteit van uitgaande links)
 • populariteit van jouw webpagina (hoort de website bij de top 10 of scoort de webpagina 3 bezoekers per jaar?) dus ook: hoeveel bezoekers telt de pagina
 • haken bezoekers snel af of blijven ze langer op de pagina (Google Analytics)
 • het bouncepercentage van je website
 • hoe lang bestaat de pagina al: niet doorslaggevend en toch belangrijk
 • hoe vaak wordt jouw pagina gedeeld op Facebook, Twitter, Linkedin? (niet door jou zelf maar door anderen)
 • hoeveel mensen hebben jouw pagina opgenomen in hun webbrowser onder Favorieten (let op: Google weet veel!)

Page Authority van jouw website

Je bepaalt eenvoudig je eigen Page Authority op de website van MOZ. Dit Amerikaanse bedrijf is de grondlegger van dit systeem. Je kunt hier gratis drie sites testen. Ontdek de Page Authority van jouw website

Gevolgen

Sommigen menen: hoe meer informatie ik op mijn website plaats, hoe beter! Dus gooi die website vol met honderden pagina’s dan ga je scoren. Dat is een. Het aantal pagina’s op je website doet er wel degelijk toe. Maar het aantal pagina’s met daadwerkelijk inhoudelijke content doet er nog veel meer toe.

Domain Authority (DA): een gemiddeld rapportcijfer

Een ander aspect is de Domain Authority van jouw website. In feite is dat het gemiddelde van al de PA’s (Page Authority) waaraan een waarde is toegekend tussen 0 en 100. Hoe hoger jouw DA is, hoe beter jouw website scoort. Ik heb dit even voor je in een rekensom gezet. Stel jouw website heeft 100 pagina’s. Tien pagina’s scoren bijzonder en hebben een hoge PA terwijl 90 pagina’s laag scoren met een lage PA. Dan heb je in totaal dus een relatief lage Page Authority. Conclusie: Refresh je website met grote regelmaat.

Onderhoud website

Een website heeft evenals een tuin onderhoud nodig. Onkruid moet gewied worden en planten hebben water, zon en bemesting nodig. Website onderhoud is een voortdurend proces.

 • versterkt je goede webpagina’s
 • verwijder of herschrijf slechte webpagina’s
 • zorg voor goede inkomende en uitgaande links

Vergelijkbare berichten