Wat is een no follow link?

Een no follow link is een link waarbij je aangeeft (het woord zegt het al) dat deze niet gevolgd mag worden. Daarmee vertel je aan zoekmachines dat deze link niet meegeteld mag worden in de ranking.

No follow link en follow link

Ik zal je een duidelijk voorbeeld geven. Naast no follow links heb je namelijk ook follow links. Follow links zijn de links die wel gevolgd mogen worden. Bij elke link die geplaatst wordt denkt Google: ‘Hey, er wordt gelinkt naar die pagina! Dat zal wel een interessante pagina zijn.’ Daarmee verhoog je de waarde in een zoekmachine. Helemaal als blijkt dat er ook nog veel wordt geklikt op de link naar de desbetreffende pagina. Bij een follow link geef je zoekmachines in feite toegang om de link te volgen. Bij een no follow link geef je dus geen toegang om de link te volgen.

Waarom zou ik dit gebruiken?

Je vraagt je waarschijnlijk af: ‘Waarom zou ik een no follow link gebruiken, als ik ook een follow link kan toepassen die SEO technisch ook werkt?’ Goed punt. Zoekmachines zien vrijwel elke link. Het kan echter zijn dat bepaalde links alleen belangrijk zijn voor de specifieke bezoeker, maar voor het grotere geheel minder belangrijk zijn.

  • Je kunt no follow gebruiken wanneer je reacties toe staat waarin met linkjes worden gereageerd
  • Of wanneer een link verwijst naar een pagina met, bijvoorbeeld, de algemene voorwaarden. Dit is een pagina die niet geïndexeerd hoeft te worden.
  • Een no follow link wordt gebruikt voor het verwijzen naar een extern domein of advertentie
  • En ook niet onbelangrijk: er zijn links waarbij Google deze als spam kan zien (terwijl dit niet terecht is). Hiervoor kun je een no follow link gebruiken, waardoor Google hem niet indexeert.
  • Et cetera

Vergelijkbare berichten