Wat is een metadescription?
De meta description is een kort geschreven tekst die verteld waar een pagina over gaat. Daarmee wordt het niet alleen duidelijk voor de bezoeker, maar ook voor een zoekmachine. De meta description die je invoert ziet er voor de bezoeker als volgt uit: De meta description bestaat uit:
- Een SEO titel
- En de meta omschrijving
Vereisten voor meta description
Een SEO titel en meta description moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen als je deze maximaal wilt optimaliseren en wilt dat het er verzorgt uitziet.
De SEO titel
De SEO titel moet minimaal 55 en maximaal 60 tekens hebben. Bij minder dan 55 tekens vult een zoekmachine automatisch tekens bij (misschien met tekst waarvan jij dat niet wilt). Bij meer dan 60 tekens kapt een zoekmachine de zin juist af waardoor die niet volledig te zien is voor jouw potentiële bezoeker. De tekens zijn echter niet de officiële richtlijn. Of de titel volledig te zien is hangt af van het aantal pixels, en niet zozeer van het aantal tekens. Als je tussen de 55 en 60 tekens gebruikt weet je vrijwel zeker dat de lengte precies goed is.
Belangrijk voor SEO is dat je de belangrijkste keyword, of zoekwoord, zo ver mogelijk voor in de zin plaatst. Kortom, de naam van je bedrijf in een SEO titel kan, maar plaats deze wel achter in de SEO titel.
Meta omschrijving
De meta omschrijving is de tekst die onder de titel te zien is. Hiermee geef je een korte beschrijving van wat er op de pagina te zien is. Dit is belangrijk om de bezoeker te overtuigen dat ze op jouw website moeten kijken. Voor de meta omschrijving moet je minimaal 140 en maximaal 155 tekens gebruiken. Sinds december 2017 is het aantal vergroot naar 320 tekens. Toch is het aan te raden maximaal 155 tekens te gebruiken. Lang niet alle lange meta descriptions, die uit 320 tekens bestaan, worden altijd in zijn geheel zichtbaar.
Als een bepaalde zoekmachine vindt dat er meerdere of betere content in je omschrijving moet staan, dan wordt deze automatisch aangevuld met relevante tekst die van de pagina wordt gepakt. Als je minimaal 140 en maximaal 155 tekens gebruikt, dan weet je zeker dat je goed zit. Ook bij een meta description is het van belang om de belangrijkste zoekwoorden zo ver mogelijk voor in de tekst te zetten.
Tips voor een goede meta description
Hieronder enkele tips die je kunt gebruiken voor je meta description:
- Zorg ervoor dat je potentiële bezoeker overtuigd raakt
- Leg de aandacht op een voordeel
- Bedenk hoe jij ervoor zorgt dat de bezoeker specifiek naar jouw website klikt. Hoe onderscheid jij je hierin met de concurrent?
- Maak een potentiële bezoeker nieuwsgierig.