Geen metabeschrijving opgegeven

Geen metabeschrijving opgegeven

Werk je met de Yoast SEO-plugin en krijg je deze melding?  Er is geen meta-beschrijving opgegeven. Zoekmachines zullen tekst van de pagina tonen.(Engels: No meta description has been specified. Search engines will display copy from the page instead..)

Wat betekent dit?

De plugin laat je zien dat je de meta description niet ingevuld hebt.

Op de website van Yoast vind je in het Engels informatie over deze melding

Wat is een meta description?

Wanneer je op Google zoekt krijg je een lijst met zoekresultaten te zien. Die zien er zo uit als op de onderstaande afbeelding. In het blauw zie je de Google Titel en hieronder staat de metabeschrijving, ofwel de meta description. Het is dus een korte samenvatting van een bepaalde pagina op je website.

Belangrijk: het is het eerste wat een bezoeker te zien krijgt van jouw site. Dus het is wel zaak dat je hier tijd en aandacht aan besteedt. Een goede meta description draagt bij aan een vindbare webtekst.

Google Titel: leesbaarheid en vindbaarheid (SEO)

Wat moet je nu doen?

Het is van belang dat je de meta description nu invult in de Yoast SEO-plugin. Dat doe je in het vak waar de pijl bij staat. 

Geen metabeschrijving opgegeven

Waar moet je op letten?

Van belang bij het invullen van de meta description is dat de oranje balk die je ziet groen wordt. Dan heb je de perfecte lengte voor je meta description.

Wordt deze rood dan is beschrijving te lang.

Is deze oranje dan is de beschrijving te kort.

Verder raad ik je aan het focus-trefwoord te gebruiken in de meta description. Doe je dit niet, dan zal de Yoast SEO-plugin alsnog een rood bolletje tonen met een andere melding.

Deze melding ziet er zo uit: ”Er is een meta-omschrijving gespecificeerd, maar deze bevat geen focus-trefwoord.”

Gewijzigd?

Als het goed is geeft de Yoast SEO-plugin je nu andere informatie, namelijk: ”De meta description bevat het focus-trefwoord (of in het engels: meta description contains the focus keyword)”.

Andere handige tips voor de meta description

Ik heb een aantal handige tips voor je op een rij gezet:

 • Je begint de meta description met het belangrijkste zoekwoord vooraan (of de belangrijkste zoekterm). Zorg wel dat de meta description leesbaar is.
 • Een meta description moet een samenvatting van de webpagina zijn: zorg dat dit goed aansluit (wanneer je schrijft over appels moet de meta description niet over peren gaan)
 • Blijf schrijven voor jouw bezoekers en niet voor zoekmachines dus stop de meta description niet vol met onnodige zoekwoorden
 • Een meta description mag best prikkelend zijn of uitnodigend. Je probeert je bezoeker te verleiden om naar je website te gaan met een directe oproep als:
  • Meer lezen?
  • Meer weten?
  • Direct bestellen?
  • Direct hulp ontvangen?

Karl Gilis van AG Consult heeft ook een mooie handleiding voor je klaarstaan over het schrijven van een goede meta description.

Vergelijkbare berichten