Wat is copyright?

Het woordje copyright is een Engelse benaming voor het woordje auteursrecht. Bij het maken van bijvoorbeeld een foto, een video, muziek, et cetera ben jij de eigenaar van het materiaal (mits alles ook écht door jou ontworpen is). Jij bent de baas over wat er met jouw materiaal gaat gebeuren. Niemand mag jouw materiaal, zonder schriftelijke toestemming, overnemen en aanpassen.

Waarom niet? Omdat we praten over het recht dat jij als auteur hebt.

In artikel 1 van de Auteurswet wordt het beschreven als: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Mag ik zomaar iets overnemen?

Nee. Als jij iets bij je blog wilt toevoegen, we nemen als voorbeeld een foto, dan moet jij zeker weten dat je het recht heb om de foto te plaatsen. Als het om een foto gaat die jij zelf hebt gemaakt dan heb je uiteraard het recht deze te plaatsen. Heb jij de foto overigens niet gemaakt? Dan heb je officieel toestemming nodig van de eigenaar.

Dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld video’s en muziek. En naast alles wat online is geldt dit uiteraard ook voor schilderijen, boeken, tekeningen, et cetera.

Rechtenvrije foto’s

Het is echter mogelijk om rechtenvrije foto’s op je site te plaatsen. Er zijn sites waarbij je moet betalen voor rechtenvrije foto’s. Dat wordt ook wel een stockfoto genoemd. Er zijn echter ook sites waarbij je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden, zoals:

Google Afbeeldingen

Vele maken de fout bijvoorbeeld foto’s over te nemen van Google Afbeeldingen. Vergeet echter niet dat Google een zoekmachine is. Een zoekmachine indexeert enkel andere websites op het internet. Een afbeelding op Google geeft niet meteen het recht dat je deze mag overnemen. Elke foto of video die je op Google ziet heeft een eigenaar. Om materiaal over te nemen ben je officieel verplicht toestemming te vragen aan de eigenaar.

Wanneer vervalt auteursrecht?

Auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de eigenaar. Kortom, het werk van Mozart is vrij te gebruiken terwijl het werk van de hedendaagse artiesten onder een zwaar auteursrecht vallen.

Hoe zou jij het vinden..

..dat als je een meesterwerk hebt opgezet andere mensen dit klakkeloos van je overnemen, zonder het überhaupt te vragen, en je daar vervolgens achter moet komen? Dat is natuurlijk niet leuk. Pas goed op met auteursrecht. Er zijn vele rechtszaken aan voorbij gegaan op deze wereld. 😉

Vergelijkbare berichten