Crawlfouten oplossen of verwijderen uit de Webmastertools

Crawlfouten oplossen of verwijderen uit de Webmastertools

Crawlfouten oplossen of verwijderen uit de Google Webmastertools? In deze eenvoudige handleiding leg ik je uit hoe de crawlfouten ontstaan en nog belangrijker hoe je ze oplost.

Wat zijn crawlfouten?

Google indexeert dagelijkse duizenden sites om te bepalen welke site welke positie krijgt in Google. Dit gaat om sites die nieuw worden toegevoegd aan Google of sites waarop wijzigingen doorgevoerd zijn. Denk aan wijzigingen als verbeterde artikelen, verwijderde artikelen of nieuwe artikelen en blogs.

Wanneer het Google Bot jouw website doorspit en een URL ontdekt waarachter geen goed functionerende pagina hangt dan krijg je een melding in de Google Webmastertools.

Startoverzicht van de Google Webmastertools

De eerste melding krijg je bij het openen van de Google Webmastertools. Hier zie je direct of er fouten gevonden zijn.

Startoverzicht van de Google Webmastertools

Crawlfouten

Onder het kopje crawlen > crawlfouten vind je een gedetailleerder overzicht van de gevonden crawlfouten op je site.

Onder het kopje crawlen > crawlfouten vind je een gedetailleerder overzicht van de gevonden crawlfouten op je site.

Overzicht crawlfouten

De volgende informatie krijg je in het overzicht crawlfouten:

A. Serverfout: In dit geval kan Google jouw site niet bereiken omdat de server te langzaam reageert of omdat Google door jouw site geblokkeerd wordt. In dit geval is het belangrijk om even contact te hebben met je websitebouwer. Vaak is dit te herleiden naar een technisch actiepunt.

B. Niet gevonden: Staan er fouten onder het tabblad niet gevonden dan betekent dit dat er URL’s op de website gevonden zijn die naar pagina’s leiden die niet (meer) bestaan. De zogenaamde 404 pagina’s.

Overzicht crawlfouten

Wat haal je uit deze informatie?

Met de informatie uit de Webmastertools kun je jouw website altijd optimaliseren. Stel dat in de Webmastertools wordt aangegeven dat er een aantal dode links in je website zitten dan is het zaak dat je deze links corrigeert.

Het is voor je bezoeker erg vervelend om op pagina’s terecht te komen die niet bestaan. Daarnaast draagt het ook niet bij aan de positie van je website in Google. Let wel: heb je een keer een paar fouten er in staan dan is er geen man overboord.

Wanneer is er wel een man overboord?

Stel dat je een website hebt vol met links die niet werken of een website die constant serverfouten geeft dan kan Google je uiteindelijk ‘bestraffen’ door je site te doen dalen in de resultaten.

Vanuit Google en vanuit menselijk oogpunt is dit logisch. Want zeg nou zelf: hoe snel ben jij weg van een website waarbij je constant op de verkeerde of op dode pagina’s terecht komt?

Fouten gecorrigeerd?

Heb je de fouten gecorrigeerd dan kun je in de Webmastertools aangeven dat de fouten hersteld zijn. Je selecteert de lijst met foute URL’s (C) en vervolgens kies je ‘markeren als gecorrigeerd’ (D).

Fouten corrigeren webmastertools

Nu heb je Google laten weten dat de fouten in je website zijn opgelost.

Extra opmerking

In bovenstaande voorbeelden zie je foute URL’s met betrekking tot mijn eigen website. In dit geval zijn de fouten eenvoudig te herleiden. Ik heb een nieuwe site opgezet en een aantal pagina’s eruit gehaald. In Google staan nog wel oude URL’s en die worden hier getoond.

In mijn geval was het nog niet zo relevant maar heb je een website waarbij je goede posities hebt opgebouwd in Google dan is het essentieel dat je zorgt voor goede omleidingen voor betreffende pagina’s. Anders zou je namelijk je posities in Google verliezen.

Vergelijkbare berichten