Pagina toevoegen of fetchen in Google Search Console of Webmastertools

Pagina toevoegen of fetchen in Google Search Console of Webmastertools

Om pagina’s toe te voegen aan Google kun je gebruik maken van Google Search Console. Wanneer je een nieuw blog hebt geschreven of wijzigingen hebt aangebracht in je site dan kun je deze pagina’s laten indexeren door het Google Bot. Door deze toe te voegen of te laten herzien in de indexering zal Google de wijzigingen sneller opnemen. Door de pagina’s te fetchen in Google geef je Google feitelijk een seintje waarmee je aangeeft dat er nieuwe content op je website staat.

De vraag is nu, hoe voeg je een pagina toe aan Google Search Console?

Belangrijk om te weten: sinds 2019 werkt Google met een nieuw dashboard voor Google Search Console. Onderin het artikel vind je hoe je URL’s toevoegt in het oude dashboard. Eerst leg ik je uit hoe het werkt in het nieuwe dashboard.

URL Inspectie in Google Search Console

Wanneer je inlogt in de Google Webmastertools dan zie je links in het menu het kopje URL-inspectie staan. Goed om te weten is dat je URL’s nu toevoegt en analyseert via de URL-inspectietool.

URL Inspectie in Google Search Console

Wanneer je hier op klikt komt er een scherm naar voren boven in het scherm. Hier voer je de URL in die je wilt toevoegen aan Google. Dit kan de URL zijn van een blog of een pagina die je zojuist hebt toegevoegd aan je site. Het kan ook een blog of artikel zijn die al bestond maar die je aangepast of verbeterd hebt. Je plakt hier de URL in de balk en klikt op ENTER.

URL Inspectie in Google Search Console

Indexering aanvragen

In feite kan Google twee dingen laten zien.

URL al geïndexeerd

De URL is al geïndexeerd door Google. Dit betekent dat de URL al in de database staat.

Indexering aanvragen: URL is geïndexeerd

Je ziet dat Google zelf al vraagt: pagina gewijzigd?

Wanneer je nu klikt op indexering aanvragen dan gaat Google de pagina herindexeren of opnieuw crawlen.

Indexering opnieuw aanvragen

URL nog niet geïndexeerd

De URL is nog niet geïndexeerd in Google. Dit is wanneer je een compleet nieuw blog of een nieuwe pagina toevoegt.

In dat geval klik je ook op indexering aanvragen. Nu gaat Google de nieuwe URL toevoegen aan de database van Google. Hoe beter je deze geoptimaliseerd hebt hoe hoger je in Google zult komen. Bij optimalisatie moet je denken aan unieke en waardevolle content maar ook aan zaken als ingevulde metadescriptions, de Google Titel, juist gebruik van zoekwoorden, afbeeldingen optimaliseren door juiste alt tag en bestandsnaam en het gebruik maken van de interne linkstructuur.

URL nog niet geïndexeerd

Heb je de indexering aangevraagd dan zal Google je dit laten zien. Het heeft geen zin om de URL 50x te laten indexeren. Google gaat er niet sneller door werken. In die tijd kun je beter een nieuw blog schrijven 😉 SEO vraagt om geduld.

Indexering is aangevraagd

Pagina fetchen in Webmastertools oude stijl

Je kunt je pagina’s ook nog fetchen of toevoegen in Google Search Console oude stijl. Let er wel op dat Google dit waarschijnlijk verwijdert over een tijdje. Je kunt er beter voor zorgen dat je bekend raakt met het nieuwe dashboars.

Stap 1: Ga naar Google Search Console

Uiteraard is de eerste stap dat je naar de site van de Google Webmastertools dient te gaan. Vervolgens log je in met jouw bestaande account en dan zie je als het goed is een link verschijnen naar het Webmastertools account voor jouw website.

Pagina fetchen in Webmastertools oude stijl

Stap 2: Fetchen in Google

Je belandt op de overzichtspagina van je Webmastertools. In de linkerzijbalk ga je onder het kopje crawlen naar de pagina Fetchen als Google.

Fetchen in Google

Stap 3:

Vervolgens vul je in het veld wat verschijnt de URL van de pagina in die je wilt toevoegen in de Webmastertools. Let op: je hoeft je domeinnaam hier niet meer in te vullen. Vervolgens klik je op ophalen.

Pagina fetchen in Webmastertools oude stijl

Stap 4: Indienen bij Index

De pagina (URL) verschijnt in je lijst met toegevoegde URL’s. Je kunt de pagina nu indienen bij index. Dat wil eigenlijk zeggen dat je de pagina op jouw website toevoegt aan de Google Database.

Pagina fetchen in Webmastertools oude stijl

Eerst bevestig je dat je geen robot bent.

Vervolgens heb je twee keuzes opties:

  • Alleen deze URL Crawlen: kies je voor deze optie dan indexeert Google alleen de letterlijke URL die je toevoegt. Hiervan mag je er per maand maximaal 500 toevoegen.
  • Deze URL en de bijbehorende rechtstreeks links crawlen: met deze optie indexeert Google de URL die je toevoegt inclusief de pagina’s die hier aan gekoppeld zijn. Hier mag je er maximaal 10 van toevoegen in een maand.
Pagina fetchen in Webmastertools oude stijl

Stap 5: Je pagina wordt geïndexeerd door Google

Je krijgt de bevestiging van het indienen van de URL doordat de status voltooid. Nu kan het Googlebot aan het werk om jouw blog, pagina of verkooppagina te indexeren.

Pagina fetchen in Webmastertools oude stijl

Moet je pagina’s toevoegen aan de Webmastertools

Nee, niks moet 😉 Uiteindelijk pikt Google je websites en blogs wel op. Ook op het moment dat je ze niet toevoegt in de Google Webmastertools. Maar wil je dat Google gericht bij jou op de site langskomt dan raad ik je aan je pagina’s altijd even zo toe te voegen aan de Webmastertools.

Vergelijkbare berichten